Data: 2001-07-04 10:41:05
Temat: Re: Akcent latynoski
Od: "ewcia" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aten ryz to ma byc przedtem podgotowany?
grazyna
Użytkownik <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:3641.00000001.3b41f15a@newsgate.onet.pl...
> Danie latynoskie, ale barany nie napisały z jakiego kraju... podobno
pyszne.
>
> asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
>
> 1/2 kg wołowiny pokrojonej na cienkie paseczki
> 2 łyżki oleju roślinnego
> 1 posiekana cebula
> 1/4 kg pokrojonych na plasterki grzybów
> 1 i 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
> 1 posiekany ząbek czosnku
> 1/2 łyżki soli
> 1/8 łyżki pieprzu
> 100 g rozdrobnionego sera feta
> 1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
> 2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu
> 2 łyżki parmezanu
>
> Nagrzać piekarnik do 400 st. F, ale najpierw przeliczyć na Celsjusze, bo
ja -
> prosta kobieta - nie potrafię :))) W dużym rondlu podgrzać połowę oleju,
na
> którym usmażyć wołowinę. Potem mięsko odłożyć.
>
> W tym samym rondlu zeszklić cebulę (na pozostałym oleju). Dodać grzyby,
smażyć
> przez ok. 5 minut. Dodać pomidory i czosnek, gotować bez przykrycia 10
min.
> Doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 5 min.
>
> Dno naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia wyłożyć częścią ryżu. Na
to
> ułożyć kolejno wołowinę, fetę, oliwki i połowę sosu. Na to znowu resztę
ryżu i
> sosu. Posypać parmezanem. Zapiekać około 20 min. aż zrobi się "brązowe i z
> bąbelkami". Podawać gorące.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|