Data: 2001-02-16 10:34:12
Temat: Ananasowiec - inaczej
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Robilam wczoraj ananasowiec wg nieco innego przepisu niz
byl niedawno podawany na grupie, ciasto jest smaczne i masa
z cala pewnoscia nie jest za rzadka, ma dobra konsystencje.
Oto ten przepis:
ANANASOWIEC
Biszkopt upieczony wg sprawdzonego przepisu :)
Masa kremowa:
1 puszka ananasow,
2 galaretki cytrynowe,
1 budyn waniliowy,
1 margaryna.
Wykonanie:
Odlac sok z ananasow i dolac do niego 0,5 l wody.
Z tego odlac 0,5 szkl. plynu i rozmieszac w nim budyn.
Reszte zagotowac, wsypac galaretki, dokladnie rozmieszac i na tym
ugotowac budyn. Przestudzic i jeszcze lekko cieply zmiksowac
dokladnie z margaryna.
Do wystudzonej masy dodac pokrojone drobniutko ananasy.
Mozna zostawic kilka cieniutkich plasterkow ananasa do dekoracji
(przekroic delikatnie plasterki w polowie wysokosci).
Teraz sa 2 mozliwosci:
- biszkopt przekroic na pol i przelozyc masa ananasowa.
- biszkopt przekroic na pol, przelozyc polowa masy ananasowej,
reszte rozsmarowac na wierzchu biszkoptu, udekorowac
cieniutkimi plasterkami ananasa i zalac galaretka np. brzoskwiniowa.
Ja zrobilam ten drugi wariant, polecam, jest naprawde pyszne.
Lilla
|