Data: 2001-11-19 18:19:05
Temat: Babka Grazyny
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uprzejmie podaje, ze babka blyskawiczna Grazyny udala sie doskonale i
bardzo smakowala. Ponizej przepis, z ktorego korzystalam. Dodalam smaku
cytrynowego i skorki cytrynowej, nie dodawalam kakao. Obok podaje
przeliczenia, ktorych uzylam.
>>>>
Babka blyskawiczna
4 jaja
1 szklanka cukru (1 cup)
1,5 szklanki maki ziemniaczanej (1.5 cup)
0,5 szklanki maki pszennej (0.5 cup)
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (2.5 amerykanskiego)
zapach, np cytrynowy (duzo, plus skorka)
1 kostka masla (6 oz - 1.5 stick)
Cukier i jajka dobrze rozmieszac, dodac obie maki i proszek oraz zapach. wlac
roztopione i troche ostudzone maslo i do wysmarowanej maslem i tarta bulka
foremki wlac wszystko. Piec ok pol godziny w temp 190-200 stopni.
Mozna do formy wlac 3/4 ciasta a do pozostalej cwiartki wmieszac lyzke
kakao. To ciemne ciasto wylac na wierzch, bedzie babka marmurkowa. Ja czasem
daje zapach pomaranczowy i troche skorki pomaranczowej
--
grazyna
nr Gadu-Gadu 1107650>>>>>>>>>>
Magdalena Bassett
|