Data: 2000-04-27 07:41:37
Temat: Biala kielbasa: bylo Pieczen rzymska
Od: Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kielbasa biala (do szybkiego spozycia)
1 kg miesa (mozna wziasc mieso wieprzowe lub mieszane)
2 dag soli,
2 g saletry,
1 g pieprzu
1 g ziela angielskiego
0.5 zabka czosnku
0.5 szklanki wody lub wywaru z kosci
jelita
Mieso umyc, oczscic z blon i czesc zakrwawionych, 3/4 czesci miesa
pokrajac
w nieduza kostke a 1/4 czesc zemlec w maszynce. Wymieszac saletre i
czesc soli
i pozostawic do nstepnego dnia. Do mieszania miesa nadaje sie najlepiej
naczynie
emaliowane (nie obite) lub kamienne, nie nadaja sie do tego celu
naczynia z blachy
ocynkowanej lub cynkowej.
Natepnie dodac drobno mielony lub tluczony pieprz, roztarty z sola
czosnek, wode lub
wywar (w zimie mozna dodac troche cukru) wszystko bardzo dokladnie
wyrobic rekami,
zeby masa miesna zrobila sie jednolita. Tak przygotowana masa napelnic
jelita uwazajac,
zeby nie potworzyly sie pecherzyki powietrza (mozna je usunac nakuwajac
jelita szpilka).
Konce kielbasy zwiazac. Gotowe kielbasy ulozyc scisle w misce do dnia
nastepnego.
Kielbasy wiazac na drazku z drewna dla osuszenia.
Tak przygotowane kielbasy mozna spozywac na swiezo. Do kielbas, ktore
beda tak
spozywane mozna dodac nieco wiecej wody lub wywaru. Jezeli robmy
kielbasy
z miesa wieprzowego i wolowego lub mieso wieprzowe jest chude, mozna
dodac
kawalek sloniny pokrajanej w drobna kostke.
----------------------------------------------------
-----------
Przepis pochodzi z ksiazki:
Feliksa Starzynska, Anna Ners
"Domowe przetwarzanie i konserwowanie miesa"
Wydawnictwo Spoldzielcze W-wa 1986r.
----------------------------------------------------
------------
Ja dodam od siebie, ze kielbase parze przez godzine w osolonej wodzie z
dodatkiem
ziela angielskiego oraz listka laurowego.
Marek S.
--
____________________________________________________
_________________
Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL
OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY
Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505
FAX NO. (+48) (056) 6542477
____________________________________________________
_________________
|