« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2015-02-10 20:33:06
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennegoDnia Tue, 10 Feb 2015 18:58:21 +0100, Trefniś napisał(a):
>> Żytni na zakwasie (taki półrazowy) może i trzy wytrzymać.
>> Mnie się kiedyś połówka takiego zabunkrowała w chlebaku, trochę
>> przysuszony był, ale nic poza tym.
>
> No już nie chciałem szaleć - kto uwierzyłby w "zjadliwy" chleb dwu-
> trzytygodniowy.
> :)
Toć przecież na wsi kiedyś pieczono chleb dosyć rzadko - i był OK. Sama
pamiętam,jak Babcia piekła - gdzieś tak raz w miesiącu, czasem dwa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2015-02-10 20:34:12
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennegoDnia Tue, 10 Feb 2015 12:10:39 -0600, Pszemol napisał(a):
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1fsbmfuzztu15$.1nd13bgtupzps.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 9 Feb 2015 14:49:19 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:1s0numq9upgcj$.89t8lvixcdiq.dlg@40tude.net...
>>>> Wydaje mi się, [..]
>>>
>>> Ile chlebów samodzielnie upiekłaś?
>>
>> Ni zaznaczałam ich karbami na futrynie
>> - ale ty możesz policzyć swoje i podać tutaj.
>
> Oszacuj z grubsza ile ich było: 2? 20? 200? 2000?
A jaka liczba Cię satysfakcjonuje? //jakie żądanie, taka odpowiedź
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2015-02-10 20:35:32
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennegoDnia Tue, 10 Feb 2015 19:29:47 +0100, Trefniś napisał(a):
> To oczywiście eufemizm - chleb bez drożdży na zakwasie to naprawdę dla
> niektórych rzecz godna aszacunku!
> Ikselka miewa gorsze dni, jak każdy.
Ale chleb na SAMYM zakwasie piekę. I mi wychodzi - niezależnie od liczby
karbów na futrynie :->
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2015-02-10 20:37:13
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:ue056in54x8d$.ehrbf8gil8z3$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 10 Feb 2015 12:10:39 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:1fsbmfuzztu15$.1nd13bgtupzps.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Mon, 9 Feb 2015 14:49:19 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:1s0numq9upgcj$.89t8lvixcdiq.dlg@40tude.net...
>>>>> Wydaje mi się, [..]
>>>>
>>>> Ile chlebów samodzielnie upiekłaś?
>>>
>>> Ni zaznaczałam ich karbami na futrynie
>>> - ale ty możesz policzyć swoje i podać tutaj.
>>
>> Oszacuj z grubsza ile ich było: 2? 20? 200? 2000?
>
> A jaka liczba Cię satysfakcjonuje?
Prawdziwa lub najbliższa prawdziwej.
Np. 52 tygodnie w roku, jak od roku pieczesz chleb raz
w tygodniu będziesz mieć około 50 chlebów za paskiem...
> //jakie żądanie, taka odpowiedź
Wijesz się strasznie aby nie udzielić ŻADNEJ konkretnej odpowiedzi.
Dlaczego? Czy z Twoimi chlebami jest tak jak z filmem Ida?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2015-02-10 20:40:35
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego"Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
news:op.xtutnxo4mtaby1@tncap.home...
>>>> Ile chlebów samodzielnie upiekłaś?
>>>
>>> Ni zaznaczałam ich karbami na futrynie
>>> - ale ty możesz policzyć swoje i podać tutaj.
>>
>> Oszacuj z grubsza ile ich było: 2? 20? 200? 2000?
>
> Pszemol, szkoda czasu.
XL jest znana na wszystkich grupach z tego, że ma na kazdy temat
opinię eksperta, z tym że ten ekspert jest tylko teoretyczny - nawet na
temat filmu IDA miała wyrobione zdanie, mimo że filmu nie widziała...
Więc sądzę, że te porady o pieczeniu chleba to też z jakiegoś bloga
nieumiejętnie interpretuje, bo nie ze swojej kuchni - brzmią one
bzdurnie przecież i dla mnie i dla Ciebie. Widać że nie wie o czym plecie.
> Każdy widzi, że pieczenie masz opracowane w stopniu
> "średniozaawansowanym ze wskazaniem na zaawansowanie".
Weź przestań - jestem bardzo początkujący.
> To oczywiście eufemizm - chleb bez drożdży na zakwasie to
> naprawdę dla niektórych rzecz godna aszacunku!
Niepotrzebnie przecież...
> Ikselka miewa gorsze dni, jak każdy.
Jestem na grupach na których ona się udziela od bardzo niedawna,
pewnie dlatego jeszcze nie doświadczyłem tych lepszych dni...
> Śmieszniejsze jest to, że niektórzy nie wierzą w istnienie "dzikich"
> drożdży - wszystkie piekarskie trzeba kupować w sklepie...
> Pewnie uciekły ze sklepu i kilka osób (w tym my obaj) używamy tych
> uciekinierów...
> :)
Ludzie są różni - niektórzy wolą wierzyć w to co im pasuje wierzyć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2015-02-10 20:44:31
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego"Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
news:54da3529$0$2184$65785112@news.neostrada.pl...
>> Biały wytrzymuje tydzień w dobrej kondycji od biedy.
>> Razowy bez problemu :)
>
> Żytni na zakwasie (taki półrazowy) może i trzy wytrzymać.
> Mnie się kiedyś połówka takiego zabunkrowała w chlebaku, trochę
> przysuszony był, ale nic poza tym.
A w czym przechowujesz chleb?
Jakiś worek papierowy? Worek z folii plastikowej? Szmatka? :-))
I kiedy po upieczeniu rozkrawać/pakować można już spokojnie?
> Natomiast przed zjadamiem świeżego jeszcze ciepłego przestrzegam. Bochenek
> znika w oka mgnieniu.
:-) za późno te Twoje ostrzeżenia... :-)))
>> Mój "cykl produkcyjny" zakłada pieczenie raz w tygodniu, stąd
>> doświadczyłem.
>>
>> Ale oczywiście upieczony chleb można przechowywać w zamrażalniku,
>> więc świeżość to nie jest jakiś szczególny problem.
>
> U nas ze względu na spożycie i inne pozakuchenne zajęcia piekę raz w
> miesiącu, na dwa wsady do piekarnika, w tzw. gęsiarce i trzech dużych
> keksówkach.
:-)
> Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie - żeby
> cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
Dobre.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2015-02-10 20:47:26
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego"Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
news:op.xtur7jd0mtaby1@tncap.home...
> No już nie chciałem szaleć - kto uwierzyłby w "zjadliwy" chleb dwu-
> trzytygodniowy.
> :)
> Ale rzeczywiście białe chleby są troszkę krócej smaczne (każdy spodziewa
> się chrupkości).
> Razowe (w tym żytnie) na zakwasie to długodystansowce :)
Jak chleba nie rozkroisz i jest otoczony skórą to pewnie i schnie wolniej
i się żadna pleśń go nie chwyci jak będzie w przewiewnym miejscu a nie
jakimś worku foliowym dwa tygodnie - wtedy pleśń murowana.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2015-02-10 20:57:06
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennegoDnia Tue, 10 Feb 2015 13:47:26 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
> news:op.xtur7jd0mtaby1@tncap.home...
>> No już nie chciałem szaleć - kto uwierzyłby w "zjadliwy" chleb dwu-
>> trzytygodniowy.
>> :)
>> Ale rzeczywiście białe chleby są troszkę krócej smaczne (każdy spodziewa
>> się chrupkości).
>> Razowe (w tym żytnie) na zakwasie to długodystansowce :)
>
> Jak chleba nie rozkroisz i jest otoczony skórą to pewnie i schnie wolniej
> i się żadna pleśń go nie chwyci jak będzie w przewiewnym miejscu a nie
> jakimś worku foliowym dwa tygodnie - wtedy pleśń murowana.
No i tu oto Panie Początkujący - jeśli chodzi o PRAWDZIWY chleb na zakwasie
to przez bardzo długi czas nie ma mowy o pleśni, gdyż pleśń nie lubi TAK
kwaśnego środowiska. Idź liczyć te karbki - ale po poziomie Twej wiedzy o
chlebie nie sądzę, aby ich tam było więcej niż 10, więc moze daruj sobie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2015-02-10 20:57:50
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:so87b20rvnzs.ip7u4lchnlb2$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 10 Feb 2015 13:47:26 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
>> news:op.xtur7jd0mtaby1@tncap.home...
>>> No już nie chciałem szaleć - kto uwierzyłby w "zjadliwy" chleb dwu-
>>> trzytygodniowy.
>>> :)
>>> Ale rzeczywiście białe chleby są troszkę krócej smaczne (każdy spodziewa
>>> się chrupkości).
>>> Razowe (w tym żytnie) na zakwasie to długodystansowce :)
>>
>> Jak chleba nie rozkroisz i jest otoczony skórą to pewnie i schnie wolniej
>> i się żadna pleśń go nie chwyci jak będzie w przewiewnym miejscu a nie
>> jakimś worku foliowym dwa tygodnie - wtedy pleśń murowana.
>
> No i tu oto Panie Początkujący - jeśli chodzi o PRAWDZIWY chleb na
> zakwasie
> to przez bardzo długi czas nie ma mowy o pleśni, gdyż pleśń nie lubi TAK
> kwaśnego środowiska. Idź liczyć te karbki - ale po poziomie Twej wiedzy o
> chlebie nie sądzę, aby ich tam było więcej niż 10, więc moze daruj sobie.
Jakie pH ma Twój chleb?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2015-02-10 20:58:11
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennegoDnia Tue, 10 Feb 2015 13:37:13 -0600, Pszemol napisał(a):
> Wijesz się strasznie aby nie udzielić ŻADNEJ konkretnej odpowiedzi.
> Dlaczego? Czy z Twoimi chlebami jest tak jak z filmem Ida?
Wiję się? Po prostu jestem leniwa. Liczyć misię nie chce i to jeszcze w TAK
zbożnym (he he) celu jak Twoje widzimisia różne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |