Data: 2001-11-07 00:20:41
Temat: Bliny Żemaicziu
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A czy to nadzienie wyglada tak, że najpierw kładzie sie na patelni paćkę
> placka, potem nadzienie i potem znowu paćke? Bo widziałam coś takiego u
> Maklowicza (niewiem czy dobrze podałam nazwisko, jakos nigdy nie moge
> zapamietac:-)). Bardzo prosze o przepis o ile jest wegetarianski. Oby.:-)
Nie, troche inaczej. Co do wersji, to moga byc z miesem, a moga byc i bez.
Wklejam swoja stary post z obiema wersjami.
*************************************************
Dzis proponuje dla wszystkich przepis na typowo litewskie bliny "Zemaicziu".
Z gory przepraszam za brak proporcji, zawsze robie na oko.
Przedstawie dwie wersje miesna i bezmiesna, specjalnie dla Basi, zeby nie
musiala dlugo stac w kolejce :o)
Potrzebne sa:
na ciasto:
ziemniaki
jaiko
maka
na farsz miesny:
mieso
cebula
wywar (moz byc kostka)
farsz bezmiesny:
grzyby
cebulka
przyprawy
Ziemniaki trzeba ugotowac w osolonej wodzie, oczekac az wystygna i rozetrzec
albo przepuscic przez maszynke do mielenia miesa. Do tej masy dodac jajko
lub dwa, ciasto powinno byc takie, zeby dalo sie z niego zlepic placki.
Ciasto zazwyczaj sie lepi do rak, tu pomocna jest maka. Jak ktos sobie
zyczy, to do ciasta mozna dodac jakies przyprawy.
Farsz miesny:
Gotowane mieso (moze byc kazde, kiedys robilam nawet z kurczakiem)
przepuscic przez maszynke do mielenia, drobno posiekac cebulke i wszystko
lekko podsmarzyc na oleju lub masle. Pod koniec smazenia dodac wywar, tyle
aby mieso nie bylo zbyt suche, ale plywac tez nie moze.
Jak ktos nie ma mozliwosci albo checi (tez sie zdarza) przygotowywania
farszu z gotowanym miesem, moze zrobic zwykle mielone, smazac go z cebulka.
Frasz bezmiesny, nie jest juz danie tradycyjne, a tylko twor mojej fantazji:
Grzyby moga byc kazde, robilam z pieczarkami, kurkami i mieszanka innych
lesnych - niestety nieznam polskiej nazwy :o( . Wiec proponuje
najzwyczajniej usmazyc, poddusic grzybki z cebulka i uzyc tego jako farszu,
tylko bez tego grzybowego soku, ktory powstanie podczas smazenia. Ten sok
dodaje pozniej np. do sosu smietanowego, zreszta grzyby tez, jezeli zostana.
Jak juz wszystko mamy, to zaczynamy formowanie blinow. Bierzemy ciasto
ziemniaczane robimy na jednej dloni taki duzy placek, na ktory kladziemy
troche miesa, i calosc przykrywamy ciastem, zawijajac brzegi lub dodajac
ciasto z miski. Trzeba tylko uwazac, aby brzegi dobrze sie posklejaly i
farsz nie wypadal. W efekcie powinien wyjsc taki dosyc gruby (ok 1,5 cm)
plaski placek, ktory trzeba obtoczyc w mace. Smazy sie te bliny na goracym
oleju do zlotego koloru. Proponuje podawac polane smietana lub jakims sosem,
do tego dobrze pasuje surowka .
Polecam sosik np. pieczarkowy ze smietanka.
Skanaus, czyli smacznego po litewsku.
****************************************************
***
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
|