Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Bob (was: Re: rzezucha)
Date: Mon, 26 Feb 2001 06:36:30 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 42
Message-ID: <1epeghj.1394h9v1bi9yo0N%wlos@tele.com.pl>
References: <96tkt7$pr8$1@news.tpi.pl> <96tocm$elr$1@news.onet.pl>
<96tpip$fml$1@news.onet.pl> <3...@n...vogel.pl>
<96vuvp$64e$1@news.onet.pl> <970k82$1b4$1@news.tpi.pl>
<3a94399b$1@news.vogel.pl> <9791mv$9ci$1@news.onet.pl>
<5l_l6.10241$Sv5.121422@wagner.videotron.net>
<1epdj38.1kbjfvm189wd40N%wlos@tele.com.pl> <97aj33$asp$1@news.onet.pl>
<1epdvbc.17gk5ufapx7swN%wlos@tele.com.pl>
<1...@J...Asia.rassun>
NNTP-Posting-Host: pm155.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 983165650 11032 213.76.108.155 (26 Feb 2001 05:34:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Feb 2001 05:34:10 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6 (unregistered for 337 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45118
Ukryj nagłówki
Jo'Asia <J...@r...art.pl> wrote:
> Gotuje sie wy"uskany ze strąków, ale nie obrany ze skórki (mrożony z
> Hortexu wrzucasz po prostu do wrzątku). Wodę solisz, ale nic więcej.
> Gotujesz, aż będzie miękki - świeży d"użej, mrożony krócej, suszonego
> nigdy nie spotka"am.
To jeszcze wiele przed toba.
Wiec teraz krotko ;-) o bobie.
Bob najlepszy jest mlody i swiezy, lecz taki o tej porze roku jest
nieosiagalny. Teraz skazani jestesmy na bob suszony, mrozony lub w
najgorszym przypadku, konserwowy. Na swiezy czekc musimy do poznej
wiosny.
Bob bardzo mlody mozna podobno gotowac i jesc w strakach jak fasolke
szparagowa, po dokladnym oczyszczeniu strakow z wlokien. Sam nie mialem
okazji. Zwykle jednak bob swiezy, lub mrozony gotuje sie wyluskany ze
strakow w osolonej wodzie z peczkiem czabru. Ziarna moga byc obrane z
lupin, lub "po angielsku" gotowane w lupinach. W Polsce zamiast czabru
daje sie do wody czesto koperku. Ugotowany bob podaje sie polany z
maslem, ale jezeli chce sie jesc w lupinach to musi do tego byc mlody i
swiezy. Starszy bob ugotowany w lupinach wyluskujemy przed jedzeniem.
Bob ugotowany bez lupinek ma intensywniejszy smak.
Istnieja liczne przepisy na potrawy z bobu.
np. puree
1/2 kilo swiezego bobu obieramy z lupinek, i dusimy w garnku pod
przykryciem, z dodatkiem 1/2 szklanki wody, 50 g. masla, galazka czabru,
sola do smaku i lyzeczka cukru. Po ugotowaniu przetrzec przez sito,
jezeli zbyt geste rozprowadzic rosolem.
Bob suszony jest podobno bardziej kaloryczny i ma wiecej wartosci
odzywczych niz swiezy.
Wladyslaw
|