Data: 2000-04-25 12:14:15
Temat: CIASTO - wspomnienie swiat
Od: "Małgosia Z." <z...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witajcie!
Nie wiem jak to ciasto sie nazywa, ale jest pyszne. Nie jestem specjalistka
w pieczeniu ciast, ale to zawsze wychodzi pyszne. Oczywiscie upieklam je na
swieta, ale pozostalo juz tylko slodkie wspomnienie..
* 1/2 kg maki
* 1 kostka margaryny (temp. pokojowa)
* 3 lyzki smietany
* 5 zoltek
* 5 lyzek cukru
* 2 lyzeczki proszku do pieczenia
Wyrobic z tego wszystkiego jednolite ciasto. Podzielic na 3 czesci (jedna
wieksza - czesc A, dwie troche mniejsze - czesc B i C). Czesc A ugniesc
palcami na blache (zwykla duza blacha na ciasto) - rownomiernie
rozprowadzic.
* 2 lyzki ciemnego kakao
Do czesci B dodac kakao i wyrobic na ciemna mase :). Czesc B i C odlozyc na
bok.
* sloiczek dzemu (obojetnie jaki, ale lepiej z jasnych owocow - pomaranczy,
ananasow, moreli, bo jak kiedys zrobilam z jezyn to strzelal miedzy
zebami..)
* 1 szklanka orzechow wloskich (namoczyc wczesniej)
* 200 g rodzynek (namoczyc wczesniej)
* 5 bialek
* 2 lyzki cukru
Na ciasto ugniecione na blasze rozsmarowac dzem. Posypac polowa orzechow i
polowa rodzynek. 1/2 ciasta B poszarpac rekami na to wszystko i 1/2 ciasta C
rowniez poszarpac na to rekami.
Z bialek i cukru ubijamy piane, ktora wylewamy na to (a raczej kladziemy
lyzkami, bo piana ma byc ubita na sztywno). Posypujemy reszta orzechow i
rodzynek i szarpiemy na to reszte ciasta B i C.
Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 40 - 50
minut. Ja mam piekarnik elektryczny i pieke je rowno 50 minut.
* polewa (moze byc taka gotowa ze sklepu - ja kupuje albo biala czekolade
albo orzechowa)
Jak ciasto przestygnie polewamy "byle jak" (w takie rozne wzorki) ta polewa.
Smacznego.
Malgosia
(glownie czytajaca, ale nie tylko)
|