Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!gadaczka!i
smedia.pl!news.euromedia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Dorunia" <d...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Cebulaki drożdżowe
Date: Tue, 13 Nov 2001 10:07:52 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 40
Message-ID: <9sqnuj$nlb$1@news.tpi.pl>
References: <9sqm9s$7m5$1@news.tpi.pl> <9sqmmi$bkr$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb149.lodz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1005642515 24235 213.76.189.149 (13 Nov 2001 09:08:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Nov 2001 09:08:35 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80894
Ukryj nagłówki
To może dla reszty grupy przepisik na te cebulaki?
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
A przepis nie jest mój, dostałam go od grupowiczki i bardzo jej za to
dziękuje, zwłaszcza że jestem fanatyczką wypieków drożdżowych :-), chyba
jestem uzależniona.
A oto cebulaki drożdżowe:
2 szklanki maki
1 jajko
sól, pieprz
łyżeczka cukru3 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju lub 5 dag margaryny
3-4 cebule
5 dag tłuszczu
łyżka śmietany
2 łyżki startego sera
cos do wysmarowania formy
Robi się rozczyn z drożdży,letniego mleka i cukru.
odstawia do wyrośnięcia
Do michy przesiewa mąkę, wlewa rozczyn, olej, jajko i sól, wyrabia tyle ile
trzeba, aż odstaje od ręki
potem dzieli na kule, 12-16 sztuk powinno wyjść
robi z kuli placek, kładzie się je na tłustej blasze i odstawia do
wyrośnięcia
cebule kroimy, podsmażamy na tłuszczyku, wodą podlać żeby była miękka
w tą cebule wkłada się śmietanę i tak do zagotowania się trzyma na piecu,
posolić, popieprzyć......
potem na tych plackach wyrośniętych juz robi się dołek - ja robię szklanką
:). kładzie cebulę, osypuje serem i do piekarnika
aż się zarumieni
no i cieple najlepsze.
Pozdrowienia Dorunia
>
|