Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Dorunia" <d...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chałeczka
Date: Mon, 26 Nov 2001 10:53:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 24
Message-ID: <9tt3jk$atl$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb149.lodz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1006768564 11189 213.76.189.149 (26 Nov 2001 09:56:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Nov 2001 09:56:04 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:83846
Ukryj nagłówki
A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drożdżowych:
1/2 kg mąki,
5 dag drożdży,
2 łyżki i 1/2 masła,
łyżka kwaśnej śmietany,
2 łyżki cukru,
2 jaja,
szklanka wody,
jeśli ktoś lubi trochę maku,
odrobina soli.
Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i
połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja,
dodać śmietanę, cukier oraz sól i wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić ciasto
(jeśli jest zbyt gęste, dodać tyle wody, by było dość luźne). Masło podgrzać
i wlać do ciasta. Wyrobić do chwili pojawienia się pęcherzy powietrza,
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją
wielkość, zagnieść ponownie i uformować trzy wałeczki grubości około 2-3 cm.
Spleść w warkocz. Uformowaną chałkę pozostawić do wyrośnięcia. Następnie
posmarować podgrzanym jajkiem i posypać ewentualnie makiem. Wstawić do
piekarnika 220 stopni i piec na złoty kolor.
Życzę smacznego, u nie pożerana jest na gorąco.
Pozdrawiam Dorunia
|