Data: 2001-11-26 09:53:53
Temat: Chałeczka
Od: "Dorunia" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drożdżowych:
1/2 kg mąki,
5 dag drożdży,
2 łyżki i 1/2 masła,
łyżka kwaśnej śmietany,
2 łyżki cukru,
2 jaja,
szklanka wody,
jeśli ktoś lubi trochę maku,
odrobina soli.
Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i
połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja,
dodać śmietanę, cukier oraz sól i wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić ciasto
(jeśli jest zbyt gęste, dodać tyle wody, by było dość luźne). Masło podgrzać
i wlać do ciasta. Wyrobić do chwili pojawienia się pęcherzy powietrza,
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją
wielkość, zagnieść ponownie i uformować trzy wałeczki grubości około 2-3 cm.
Spleść w warkocz. Uformowaną chałkę pozostawić do wyrośnięcia. Następnie
posmarować podgrzanym jajkiem i posypać ewentualnie makiem. Wstawić do
piekarnika 220 stopni i piec na złoty kolor.
Życzę smacznego, u nie pożerana jest na gorąco.
Pozdrawiam Dorunia
|