Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!bignews.mediaways.net!blackbush.xlink.net!newsfeed01.sul.t-on
line.de!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.
maxwell.syr.edu!xfer13.netnews.com!netnews.com!newsfeed.skycache.com!Cidera!new
sfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chalka
References: <8tcses$ffs$1@news.tpi.pl> <3...@n...vogel.pl>
<8tpoe9$hhp$1@news.tpi.pl> <3a0113ca$1@news.vogel.pl>
<3...@w...net> <8tspci$4m$1@sunsite.icm.edu.pl>
<3...@w...net> <3a02bc25$0$25542@news2.zeelandnet.nl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 34
Date: Fri, 03 Nov 2000 09:47:46 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.237.237
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 973273657 207.71.237.237 (Fri, 03 Nov 2000 09:47:37 PST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 03 Nov 2000 09:47:37 PST
X-Received-Date: Fri, 03 Nov 2000 09:47:37 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36625
Ukryj nagłówki
Danka wrote:
>
> A jak robisz chalke jesli wolno wiedziec? Kiedy bylam mala, kupowalam sobie
> chaleczke i zjadalam ja sama, pokrojona na kromy z gruba warstwa masla.
> Babcia sie za to na mnie zawsze wsciekala. A w Holandii chalki nie
> spotkalam. Maja tu za to pyszny "suikerbrood"- chleb cukrowy, o zblizonym
> smaku. I tez sie juz od niego uzaleznilam :)
200 ml mleka
2 paczki suchych drozdzy
110 gr cukru
3 zoltka
1 lyzka ekstraktu waniliowego
2-3 szklanki maki
75 gr masla
W mikserze, z haczykiem do chleba, umiescic drozdze, troche cukru,
troche maki, dolac cieple mleko, wymieszac dokladnie, odstawic, az
drozdze sie rusza. Dodac reszte cukru, zoltka, ekstrakt waniliowy, 2
szklanki maki, maslo i wyrobic. Dodac tyle maki, zeby bylo bardzo
miekkie, troche klejace sie ciasto, wyrobic, az gladkie. Podzielic na
dwie czesci, urolowac dlugie cienkie walki, zlozyc je na pol i splesc
warkocz z 4 koncow. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce, az sie
potroi w objetosci, najlepiej juz w piecu, zeby potem nie ruszac ciasta.
Gdy wyrosniete, podniesc temperature do 350F/180C i piec, az patyczek
wyjdzie czysty. Zmieszac w malym naczy niu jedno zoltko i lyzke mleka i
pedzelkiem posmarowac cala chalke, i piec jeszcze 5 minut. Wystudzic na
blasze 10 minut, potem przelozyc na kratki. Swietna nadrugi dzien
krojona grubo i do mikrofalowki na 10 sekund. To samo ciasto uzywam na
makowiec i na chleb z rodzynkami.
Magdalena
|