« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2015-02-14 20:07:29
Temat: Chleb pszenny z dodatkiem czarnych oliwek z puszkiIle dajecie gramów czarnych oliwek do ciasta z 500g mąki?
Czy redukujecie trochę wody ze względu na wilgoć w oliwkach?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2015-02-15 17:39:52
Temat: Re: Chleb pszenny z dodatkiem czarnych oliwek z puszki"Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
news:mbo6ce$tlo$1@dont-email.me...
> Ile dajecie gramów czarnych oliwek do ciasta z 500g mąki?
> Czy redukujecie trochę wody ze względu na wilgoć w oliwkach?
Widzę że chleb z oliwkami i rozmarynem nie jest zbyt popularny :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2015-02-15 18:12:44
Temat: Re: Chleb pszenny z dodatkiem czarnych oliwek z puszkiPan Pszemol napisał:
>> Ile dajecie gramów czarnych oliwek do ciasta z 500g mąki?
>> Czy redukujecie trochę wody ze względu na wilgoć w oliwkach?
>
> Widzę że chleb z oliwkami i rozmarynem nie jest zbyt popularny :-)
Chleb, buława raczej taka pszenna. Dają różnie, zwykle chyba tak
kombinują, żeby choć jedna oliwka miała szanse trafić do każdej
buły. Dobrą kupiłem kiedyś u Greka w Londnynie, w dzielnicy
zamieszkałej przez różnych takich fajnych ludków, co robią dobre
do jedzenia. Ta miała tych oliwek całkiem sporo i przez to dobra
była. I z czymś jeszcze, ale nie z rozmarynem. O tym rozmarynie nie
było na początku, więc pretensje o niepopularność nieuzasadnione.
Sam jak piekę, a piekę wyłącznie w sytuacjach ekstraordynaryjnych,
na przykład gdy biesiada do późnej pory, pieczywa zabrakło, a nie
ma takiego, co może siąść za kierownicę... no więc jak wtedy piekę,
to też oliwki daję. Jak mam. Ale ja nie znam pojęcia "ciasta z 500g
mąki". Sypię po uważaniu. A oliwek daję przygarść (jak mam).
Jarek
--
O mój rozmarynie, rozwijaj się
O mój rozmarynie, rozwijaj się
Pójdę do dziewczyny, pójdę do jedynej
Zapytam się.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2015-02-15 18:13:47
Temat: Re: Chleb pszenny z dodatkiem czarnych oliwek z puszkiW dniu .02.2015 o 17:39 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
> news:mbo6ce$tlo$1@dont-email.me...
>> Ile dajecie gramów czarnych oliwek do ciasta z 500g mąki?
>> Czy redukujecie trochę wody ze względu na wilgoć w oliwkach?
>
> Widzę że chleb z oliwkami i rozmarynem nie jest zbyt popularny :-)
Największym kapitałem jest dopracowanie pieczenia "chleba powszedniego".
Uważaj - rodzina zacznie tęsknić do chleba ze sklepu :)
Może cierpieć w ciszy, żeby nie sprawić Ci przykrości...
Takie eksperymentalne chleby "na raz" są fajne, ale najlepiej smakują jako
przygotowane pod Wasze gusta.
Kiedyś tu pisałem o chlebie kulikowskim z lat trzydziestych XX wieku ze
Lwowa.
Jeden z kluczowych elementów lwowskiej nostalgii (poważnie)!
Zgodnie z sugestią z piosenki Włady Majewskiej, próbowałem odtworzyć ten
przepis z pamięci żyjących jeszcze Lwowiaków.
Efekt?
Znam kilka "oryginalnych" przepisów, ale _teraz_ znacznie bardziej
Lwowiakom smakują chleby domowe współcześnie uznawane za smaczne - z
dodatkami wedle starych przepisów (czarnuszka, kminek - banał).
Reasumując - do _swojego_ przepisu dodaj oliwki. Właściwą "wilgotność"
ciasta powinieneś czuć pod palcami.
Jeśli nie czujesz - podoświadczaj jeszcze owego chleba codziennego.
Powinieneś mieć to "w palcach" :)
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2015-02-15 18:19:24
Temat: Re: Chleb pszenny z dodatkiem czarnych oliwek z puszkiDnia Sun, 15 Feb 2015 18:13:47 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .02.2015 o 17:39 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>
>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>> news:mbo6ce$tlo$1@dont-email.me...
>>> Ile dajecie gramów czarnych oliwek do ciasta z 500g mąki?
>>> Czy redukujecie trochę wody ze względu na wilgoć w oliwkach?
>>
>> Widzę że chleb z oliwkami i rozmarynem nie jest zbyt popularny :-)
>
> Największym kapitałem jest dopracowanie pieczenia "chleba powszedniego".
> Uważaj - rodzina zacznie tęsknić do chleba ze sklepu :)
> Może cierpieć w ciszy, żeby nie sprawić Ci przykrości...
>
> Takie eksperymentalne chleby "na raz" są fajne, ale najlepiej smakują jako
> przygotowane pod Wasze gusta.
Ajtam, facet wstydzi się (przede mną) posnobować na włoską fokaczię :-D
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/focacci
a/przepis.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2015-02-15 18:30:46
Temat: Re: Chleb pszenny z dodatkiem czarnych oliwek z puszkiDnia Sun, 15 Feb 2015 18:19:24 +0100, XL napisał(a):
Poprawka linka.
> Ajtam, facet wstydzi się (przede mną) posnobować na włoską fokaczię :-D
http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2009/
07/foccacia-italia.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2015-02-16 03:55:29
Temat: Re: Chleb pszenny z dodatkiem czarnych oliwek z puszki"Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
news:op.xt3zg9qwmtaby1@tncap.home...
> Największym kapitałem jest dopracowanie pieczenia "chleba powszedniego".
> Uważaj - rodzina zacznie tęsknić do chleba ze sklepu :)
> Może cierpieć w ciszy, żeby nie sprawić Ci przykrości...
Ponieważ wciąż ten powszedni dopracowuję (ostatnio się przez
pomyłkę zrobił bez soli, bardzo niedobry...) to jest często i już się
trochę znudził, więc dlatego sięgam po coś innego i oliwki mi
wpadły pod nos jako pierwsze, bo znalazłem puszkę czarnych
w szafce i nadają się jak w sam raz.
> Znam kilka "oryginalnych" przepisów, ale _teraz_ znacznie bardziej
> Lwowiakom smakują chleby domowe współcześnie uznawane za smaczne
> - z dodatkami wedle starych przepisów (czarnuszka, kminek - banał).
Czarnuszka chodzi za mną od jakiegoś czasu już... muszę ją skombinować
sobie.
> Reasumując - do _swojego_ przepisu dodaj oliwki. Właściwą "wilgotność"
> ciasta powinieneś czuć pod palcami.
> Jeśli nie czujesz - podoświadczaj jeszcze owego chleba codziennego.
> Powinieneś mieć to "w palcach" :)
Chyba masz rację - dobra to rada.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2015-02-16 10:15:30
Temat: Re: Chleb pszenny z dodatkiem czarnych oliwek z puszkiTrefniś wrote:
> W dniu .02.2015 o 17:39 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>
>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>> news:mbo6ce$tlo$1@dont-email.me...
>>> Ile dajecie gramów czarnych oliwek do ciasta z 500g mąki?
>>> Czy redukujecie trochę wody ze względu na wilgoć w oliwkach?
>>
>> Widzę że chleb z oliwkami i rozmarynem nie jest zbyt popularny :-)
>
> Największym kapitałem jest dopracowanie pieczenia "chleba powszedniego".
> Uważaj - rodzina zacznie tęsknić do chleba ze sklepu :)
> Może cierpieć w ciszy, żeby nie sprawić Ci przykrości...
Raczej nie ma takiej opcji. Moje najmłodsze długo wymagało chleba ze sklepu,
aż tu nagle oświadczyło, że koniec z kupowaniem, bo jednak domowy lepszy.
Dodatki, jeśli daję, daję na oko.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2015-02-16 20:47:13
Temat: Re: Chleb pszenny z dodatkiem czarnych oliwek z puszkiW dniu 16.02.2015 o 03:55, Pszemol pisze:
> "Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
>> Reasumując - do _swojego_ przepisu dodaj oliwki. Właściwą "wilgotność"
>> ciasta powinieneś czuć pod palcami.
>> Jeśli nie czujesz - podoświadczaj jeszcze owego chleba codziennego.
>> Powinieneś mieć to "w palcach" :)
>
> Chyba masz rację - dobra to rada.
Podobnie robie.
Do swojego przepisu dodaje to, co mam w lodówce lub na co mam smak. Czy
to oliwki, czy pomidory suszone, robiłam też z serem feta.
Zioła wdług uznania.
Uważaj na oliwki z puszki. Moga miec pestki.
Jeśli ciasto zrobi się zbyt kleiste dodaje po prostu odrobinę mąki.
Jak przedpiśca napisał.. to jest w palcach :)
Trzymam kciuki za eksperymenty. I podziel się tu potem uwagami.
Wiedzy nigdy dośc :)
--
j.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |