Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Chleb pszenny z dodatkiem czarnych oliwek z puszki
References: <mbo6ce$tlo$1@dont-email.me> <mbqi3k$tcc$1@dont-email.me>
Organization: : : :
Date: Sun, 15 Feb 2015 18:12:44 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 28
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1424020364 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 10332 77.253.217.116:48632
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361335
Ukryj nagłówki
Pan Pszemol napisał:
>> Ile dajecie gramów czarnych oliwek do ciasta z 500g mąki?
>> Czy redukujecie trochę wody ze względu na wilgoć w oliwkach?
>
> Widzę że chleb z oliwkami i rozmarynem nie jest zbyt popularny :-)
Chleb, buława raczej taka pszenna. Dają różnie, zwykle chyba tak
kombinują, żeby choć jedna oliwka miała szanse trafić do każdej
buły. Dobrą kupiłem kiedyś u Greka w Londnynie, w dzielnicy
zamieszkałej przez różnych takich fajnych ludków, co robią dobre
do jedzenia. Ta miała tych oliwek całkiem sporo i przez to dobra
była. I z czymś jeszcze, ale nie z rozmarynem. O tym rozmarynie nie
było na początku, więc pretensje o niepopularność nieuzasadnione.
Sam jak piekę, a piekę wyłącznie w sytuacjach ekstraordynaryjnych,
na przykład gdy biesiada do późnej pory, pieczywa zabrakło, a nie
ma takiego, co może siąść za kierownicę... no więc jak wtedy piekę,
to też oliwki daję. Jak mam. Ale ja nie znam pojęcia "ciasta z 500g
mąki". Sypię po uważaniu. A oliwek daję przygarść (jak mam).
Jarek
--
O mój rozmarynie, rozwijaj się
O mój rozmarynie, rozwijaj się
Pójdę do dziewczyny, pójdę do jedynej
Zapytam się.
|