Data: 2003-11-25 08:03:19
Temat: Chleb razowy z maszynki
Od: "KasiaA " <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mam pytanie do osób, które piekły chleb razowy w maszynce do chleba. Otóż
kupiłam wczoraj, w sklepie z żywnościa naturalną, mąkę razową. I
postanowiłam od razu spróbowac upiec z niej chleb. Ciasto zagniotło sie jak
należy, zrobiła się zgrabna kulka, niestety w trakcie drugiego zagniatania
ciasto zrzedło dość mocno, powstała maź. Czy komuś się tak zdarzyło? Mi się
zdarzało, gdy piekłam chleb z dodatkiem ziemniaków. Zaczęłam już podejrzewać
że być moze ta mąka razowa była ochrzczona np. mąką ziemniaczaną (nie wiem
czy z mąką ziemniaczaną też ciasto rzednie ale tak mi się nasuwa analogia z
ziemniakami). Czy ciasto z mąki razowej powinno być zwarte do samego końca
wyrabiania czy może ono nieco zrzednąć? Aha, moje proporcje były pół na pół
mąki razowej i pszennej zwykłej, piekłam na programie Volkorn.
Kasia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|