| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-05 08:23:50
Temat: Chutney , pytanko ?Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
wszystkim są one owocowe. Niestety, nie ma tam zastosowania , do jakiego
typu mięs się je stosuje . Czy to bez znaczenia?
Busia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-05 09:43:36
Temat: Re: Chutney , pytanko ?
Busia:
> Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
> wszystkim są one owocowe. Niestety, nie ma tam zastosowania , do jakiego
> typu mięs się je stosuje . Czy to bez znaczenia?
jak smakuje, to ino wcinać. Ja tego do żadnych mięs nie stosuję, tylko
do czipsów kukurydzianych (trochę nie zgodne z przepisami) lub do
papadoms (to zgodne z przepisami). Do naan też pasuje.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-05 11:07:20
Temat: Re: Chutney , pytanko ?05.06.2003 11:43, persona, tytułująca się 'Waldemar Krzok', napisała:
>
>
> Busia:
>
>> Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
>> wszystkim są one owocowe. Niestety, nie ma tam zastosowania , do jakiego
>> typu mięs się je stosuje . Czy to bez znaczenia?
>
>
> jak smakuje, to ino wcinać. Ja tego do żadnych mięs nie stosuję, tylko
> do czipsów kukurydzianych (trochę nie zgodne z przepisami) lub do
> papadoms (to zgodne z przepisami). Do naan też pasuje.
>
Chutneye to sosy z kuchni indyjskiej. Bazują na owocach, czosnku, cebuli
i przyprawach. Trudno znaleźć polski odpowiednik (może powidła, które
też do mięs sie podaje).
Jeżeli jest ktoś zainteresowane, to wieczorkiem mogę podać dwa przepisy
na wykonanie chutneya własnym przemysłem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-05 11:08:33
Temat: Re: Chutney , pytanko ?05.06.2003 11:43, persona, tytułująca się 'Waldemar Krzok', napisała:
>
>
> Busia:
>
>> Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
>> wszystkim są one owocowe. Niestety, nie ma tam zastosowania , do jakiego
>> typu mięs się je stosuje . Czy to bez znaczenia?
>
>
> jak smakuje, to ino wcinać. Ja tego do żadnych mięs nie stosuję, tylko
> do czipsów kukurydzianych (trochę nie zgodne z przepisami) lub do
> papadoms (to zgodne z przepisami). Do naan też pasuje.
>
Chutneye to sosy z kuchni indyjskiej. Bazują na owocach, czosnku, cebuli
i przyprawach. Trudno znaleźć polski odpowiednik (może powidła, które
też się do mięs podaje).
Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to wieczorkiem mogę podać dwa przepisy
na wykonanie chutneya własnym przemysłem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-05 12:22:53
Temat: Re: Chutney , pytanko ?On Thu, 5 Jun 2003 10:23:50 +0200, "Busia" <b...@t...pl>
wrote:
>Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
>wszystkim są one owocowe. Niestety, nie ma tam zastosowania , do jakiego
>typu mięs się je stosuje . Czy to bez znaczenia?
>
>Busia
>
do kanapki z zserem.
do curry, ale wtedey zdecydowanie mango chutney
Trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-05 15:00:42
Temat: Re: Chutney , pytanko ?
> Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to wieczorkiem mogę podać dwa przepisy
> na wykonanie chutneya własnym przemysłem.
Jestem zainteresowana , możesz podać. Napisz też do czego je stosujesz.
Pozdrawiam Busia :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-06 04:48:44
Temat: Re: Chutney , pytanko ?05.06.2003 17:00, persona, tytułująca się 'Busia', napisała:
>>Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to wieczorkiem mogę podać dwa przepisy
>>na wykonanie chutneya własnym przemysłem.
>
>
> Jestem zainteresowana , możesz podać. Napisz też do czego je stosujesz.
> Pozdrawiam Busia :-)
>
>
Zacznę od tego stsowania. Odgrywa podobną rolę do francuskiego sposbu
spożywania serów - po głównym posiłku, ale przed deserem. Możesz
traktować go, jako swoistą przekąskę. Mogą też pełnić rolę podobną do
naszych tradycyjnych dodatków: pikli, kiszonych ogórków, sałatek. Wydaje
mi się, że świetnie będą się podawać do wszelkich dań z ryżem, nawet
chińskich.
Bengalski chutney jabłkowy
__________________________
Posiekać 2 cebule, 6 ząbków czosnku i zmieszać z 2 łyżeczkami imbiru.
16 winnych kwaskowych jabłek obrać, pokroić i gotować w occie (0,5l) z
brązowym cukrem (0,5 kg), aż będą miękkie.
Dodać cebulę, imbir, czosnek oraz 1 łyżeczkę soli, 20 dag rpdzynek, 50 g
posiekanych migdałów, 1 łyżeczkę chili, 50 g gorczycy.
Gotować bez przykrycia 20 min. mieszając drewnianą łyżka.
Zamknąć w słoikach
Chutney z mango
_______________
Średni melon obrać, wypestkować i pokroić w kostkę
Średnie mango obrać, pokroić na plastry i posypac solą
2 duże susszone papryczki chili, 4 ząbki czosnku i 1/2 łyżeczki imbiru
zgnieść w masę z niewielką ilością octu
Plastry mango wrzucić do wrzącego octu (0,1l) z brązowym cukrem (20g).
Gotować 5 min. Dodać pozostałe składniki (25 g siekanych miogdałów, 100g
rodzynek, sól do smaku). Gotowć jeszcz 15 min. mieszając drewnianą łyżką.
I do słoików.
Można pasteryzować i przechowywać, jak tradycyjne przetwory owocowe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-09 23:22:24
Temat: Re: Chutney , pytanko ?A ja niezmiennie cytuje ...
Czatnej
Podsylam na grupe sprawdzony przepis na chutney - jadlam ow sos zrobiony
wedlug tego przepisu i jest przepyszny! Sam przepis natomiast dosc
interesujacy jezykowo, przyslal mi go jako zart moj eks-maz, a przepis
pochodzi od jego aktualnej kobity. Uprzedzam purystow jezykowych, ze z
punktu widzenia ustawy o ochronie jezyka polskiego jest to okrrropne ;-)))
A zatem, przepis Magdy (nie mnie, tej drugiej) w przerobce swobodnej
Roberta:
12 duzych kwaskowych apli
200 g rajsinów
50 g almondów
2 oniony
6 klów garlika
500 g brown sugar - (z powodu duzej ceny i problemów z dostawcami /ciagle
ich wsadzaja/ mozna uzyc normalnego krysztalu)
500 ml winegaru 6%
50 g swiezego lub 2 spuny mielonego dzindzeru
50 g musterda lub spun ostrej musztardy gruboziarnistej
1 spun GARAM MASALA*
1 spun czili
1 spun saltu
a teraz mejkingujemy:
1. Onion z garlikiem posiekac drobno z dzindzerem
2. Aple pilnac i chopnac w grubego kubika, do pana zalac winegarem z
sugarem i bojlingowac do softnosci maly fajer.
3.Almondy obrac i chopnac drobno
4.Rajsiny softnac poprzez zalanie ciepla woda na 10 minut a lejter odsaczyc.
5. Do apli dodac oniony z garlikiem i dzindzerem, rajsiny, GM, czili,
musterda, salta, stirowac dokladnie i bojlingowac bez koweru, stirujemy
przez 20 minut
*GARAM MASALA
2 laski cynamonu
3 liscie laurowe
40 g kminku
25g kolendry
20 g kardamonu
20 g czarnego pieprzu
15 g gwozdzików
To wszystko na goraca patelnie (sucha) uprazyc do sciemnienia, ostudzic i
dodac 15 g kwiatu muszkatu (galka dobra tez ino trza zemlec).
W moim wykonaniu (znaczy MM) to co mam w kuchni z tych rzeczy mieszam,
rozkwaszam palcami ile sie da do garnka (tu tez sie podgrzeje)
Mam nadzieje ze dobrze sie bawiliscie ;-)))
--
Magdalena W.
================
"I think, therefore I'm single"
Autor: "Zolza" <z...@a...net>
Data: 6 wrzesnia 2000 23:58:36
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-10 12:04:44
Temat: Odp: Chutney , pytanko ?Użytkownik Busia <b...@t...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bbmtq1$cl4$...@a...news.tpi.pl...
> Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
> wszystkim są one owocowe.
Hmm wydaje mi sie, ze chutney m u s i byc pomidorowy, ewentualnie z
dodatkiem papryki.
Pomidory obrane ze skorek smazy sie dosyc dlugo, dodajac cebule, (papryke),
cukier, sol, ziele angielski, pieprz.
Doklady przepis moglbym wam podac dopiero w weekend.
A uzywam do wszystkiego, od parówek, po kanapki z serem :-)
Pozdrawiam
Smerf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-10 12:35:03
Temat: Re: Odp: Chutney , pytanko ?
Smerf:
> Hmm wydaje mi sie, ze chutney m u s i byc pomidorowy, ewentualnie z
> dodatkiem papryki.
nie musi, ale może. Mango Chutney, na przykład, pomidorów nie zawiera.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |