Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chutney , pytanko ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chutney , pytanko ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-05 08:23:50

Temat: Chutney , pytanko ?
Od: "Busia" <b...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
wszystkim są one owocowe. Niestety, nie ma tam zastosowania , do jakiego
typu mięs się je stosuje . Czy to bez znaczenia?

Busia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-06-05 09:43:36

Temat: Re: Chutney , pytanko ?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



Busia:
> Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
> wszystkim są one owocowe. Niestety, nie ma tam zastosowania , do jakiego
> typu mięs się je stosuje . Czy to bez znaczenia?

jak smakuje, to ino wcinać. Ja tego do żadnych mięs nie stosuję, tylko
do czipsów kukurydzianych (trochę nie zgodne z przepisami) lub do
papadoms (to zgodne z przepisami). Do naan też pasuje.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-05 11:07:20

Temat: Re: Chutney , pytanko ?
Od: maruda <m...@g...mm.pl> szukaj wiadomości tego autora

05.06.2003 11:43, persona, tytułująca się 'Waldemar Krzok', napisała:
>
>
> Busia:
>
>> Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
>> wszystkim są one owocowe. Niestety, nie ma tam zastosowania , do jakiego
>> typu mięs się je stosuje . Czy to bez znaczenia?
>
>
> jak smakuje, to ino wcinać. Ja tego do żadnych mięs nie stosuję, tylko
> do czipsów kukurydzianych (trochę nie zgodne z przepisami) lub do
> papadoms (to zgodne z przepisami). Do naan też pasuje.
>


Chutneye to sosy z kuchni indyjskiej. Bazują na owocach, czosnku, cebuli
i przyprawach. Trudno znaleźć polski odpowiednik (może powidła, które
też do mięs sie podaje).

Jeżeli jest ktoś zainteresowane, to wieczorkiem mogę podać dwa przepisy
na wykonanie chutneya własnym przemysłem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-05 11:08:33

Temat: Re: Chutney , pytanko ?
Od: maruda <m...@g...mm.pl> szukaj wiadomości tego autora

05.06.2003 11:43, persona, tytułująca się 'Waldemar Krzok', napisała:
>
>
> Busia:
>
>> Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
>> wszystkim są one owocowe. Niestety, nie ma tam zastosowania , do jakiego
>> typu mięs się je stosuje . Czy to bez znaczenia?
>
>
> jak smakuje, to ino wcinać. Ja tego do żadnych mięs nie stosuję, tylko
> do czipsów kukurydzianych (trochę nie zgodne z przepisami) lub do
> papadoms (to zgodne z przepisami). Do naan też pasuje.
>

Chutneye to sosy z kuchni indyjskiej. Bazują na owocach, czosnku, cebuli
i przyprawach. Trudno znaleźć polski odpowiednik (może powidła, które
też się do mięs podaje).

Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to wieczorkiem mogę podać dwa przepisy
na wykonanie chutneya własnym przemysłem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-05 12:22:53

Temat: Re: Chutney , pytanko ?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 5 Jun 2003 10:23:50 +0200, "Busia" <b...@t...pl>
wrote:

>Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
>wszystkim są one owocowe. Niestety, nie ma tam zastosowania , do jakiego
>typu mięs się je stosuje . Czy to bez znaczenia?
>
>Busia
>


do kanapki z zserem.

do curry, ale wtedey zdecydowanie mango chutney

Trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-05 15:00:42

Temat: Re: Chutney , pytanko ?
Od: "Busia" <b...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora



> Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to wieczorkiem mogę podać dwa przepisy
> na wykonanie chutneya własnym przemysłem.

Jestem zainteresowana , możesz podać. Napisz też do czego je stosujesz.
Pozdrawiam Busia :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-06 04:48:44

Temat: Re: Chutney , pytanko ?
Od: maruda <m...@g...mm.pl> szukaj wiadomości tego autora

05.06.2003 17:00, persona, tytułująca się 'Busia', napisała:
>>Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to wieczorkiem mogę podać dwa przepisy
>>na wykonanie chutneya własnym przemysłem.
>
>
> Jestem zainteresowana , możesz podać. Napisz też do czego je stosujesz.
> Pozdrawiam Busia :-)
>
>

Zacznę od tego stsowania. Odgrywa podobną rolę do francuskiego sposbu
spożywania serów - po głównym posiłku, ale przed deserem. Możesz
traktować go, jako swoistą przekąskę. Mogą też pełnić rolę podobną do
naszych tradycyjnych dodatków: pikli, kiszonych ogórków, sałatek. Wydaje
mi się, że świetnie będą się podawać do wszelkich dań z ryżem, nawet
chińskich.



Bengalski chutney jabłkowy
__________________________

Posiekać 2 cebule, 6 ząbków czosnku i zmieszać z 2 łyżeczkami imbiru.

16 winnych kwaskowych jabłek obrać, pokroić i gotować w occie (0,5l) z
brązowym cukrem (0,5 kg), aż będą miękkie.

Dodać cebulę, imbir, czosnek oraz 1 łyżeczkę soli, 20 dag rpdzynek, 50 g
posiekanych migdałów, 1 łyżeczkę chili, 50 g gorczycy.

Gotować bez przykrycia 20 min. mieszając drewnianą łyżka.

Zamknąć w słoikach



Chutney z mango
_______________

Średni melon obrać, wypestkować i pokroić w kostkę

Średnie mango obrać, pokroić na plastry i posypac solą

2 duże susszone papryczki chili, 4 ząbki czosnku i 1/2 łyżeczki imbiru
zgnieść w masę z niewielką ilością octu

Plastry mango wrzucić do wrzącego octu (0,1l) z brązowym cukrem (20g).
Gotować 5 min. Dodać pozostałe składniki (25 g siekanych miogdałów, 100g
rodzynek, sól do smaku). Gotowć jeszcz 15 min. mieszając drewnianą łyżką.

I do słoików.



Można pasteryzować i przechowywać, jak tradycyjne przetwory owocowe.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-09 23:22:24

Temat: Re: Chutney , pytanko ?
Od: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

A ja niezmiennie cytuje ...

Czatnej

Podsylam na grupe sprawdzony przepis na chutney - jadlam ow sos zrobiony
wedlug tego przepisu i jest przepyszny! Sam przepis natomiast dosc
interesujacy jezykowo, przyslal mi go jako zart moj eks-maz, a przepis
pochodzi od jego aktualnej kobity. Uprzedzam purystow jezykowych, ze z
punktu widzenia ustawy o ochronie jezyka polskiego jest to okrrropne ;-)))
A zatem, przepis Magdy (nie mnie, tej drugiej) w przerobce swobodnej
Roberta:

12 duzych kwaskowych apli
200 g rajsinów
50 g almondów
2 oniony
6 klów garlika
500 g brown sugar - (z powodu duzej ceny i problemów z dostawcami /ciagle
ich wsadzaja/ mozna uzyc normalnego krysztalu)
500 ml winegaru 6%
50 g swiezego lub 2 spuny mielonego dzindzeru
50 g musterda lub spun ostrej musztardy gruboziarnistej
1 spun GARAM MASALA*
1 spun czili
1 spun saltu
a teraz mejkingujemy:
1. Onion z garlikiem posiekac drobno z dzindzerem
2. Aple pilnac i chopnac w grubego kubika, do pana zalac winegarem z
sugarem i bojlingowac do softnosci maly fajer.
3.Almondy obrac i chopnac drobno
4.Rajsiny softnac poprzez zalanie ciepla woda na 10 minut a lejter odsaczyc.
5. Do apli dodac oniony z garlikiem i dzindzerem, rajsiny, GM, czili,
musterda, salta, stirowac dokladnie i bojlingowac bez koweru, stirujemy
przez 20 minut
*GARAM MASALA
2 laski cynamonu
3 liscie laurowe
40 g kminku
25g kolendry
20 g kardamonu
20 g czarnego pieprzu
15 g gwozdzików
To wszystko na goraca patelnie (sucha) uprazyc do sciemnienia, ostudzic i
dodac 15 g kwiatu muszkatu (galka dobra tez ino trza zemlec).

W moim wykonaniu (znaczy MM) to co mam w kuchni z tych rzeczy mieszam,
rozkwaszam palcami ile sie da do garnka (tu tez sie podgrzeje)

Mam nadzieje ze dobrze sie bawiliscie ;-)))

--
Magdalena W.

================
"I think, therefore I'm single"




Autor: "Zolza" <z...@a...net>
Data: 6 wrzesnia 2000 23:58:36



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-10 12:04:44

Temat: Odp: Chutney , pytanko ?
Od: "Smerf" <f...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Busia <b...@t...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bbmtq1$cl4$...@a...news.tpi.pl...
> Na stronkach internetowych, jest sporo przepisów na Chutney. Przede
> wszystkim są one owocowe.

Hmm wydaje mi sie, ze chutney m u s i byc pomidorowy, ewentualnie z
dodatkiem papryki.
Pomidory obrane ze skorek smazy sie dosyc dlugo, dodajac cebule, (papryke),
cukier, sol, ziele angielski, pieprz.
Doklady przepis moglbym wam podac dopiero w weekend.

A uzywam do wszystkiego, od parówek, po kanapki z serem :-)

Pozdrawiam
Smerf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-10 12:35:03

Temat: Re: Odp: Chutney , pytanko ?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



Smerf:

> Hmm wydaje mi sie, ze chutney m u s i byc pomidorowy, ewentualnie z
> dodatkiem papryki.

nie musi, ale może. Mango Chutney, na przykład, pomidorów nie zawiera.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

To jest straszne co Wy z ludzi robicie!!! ;-)
Krem karpatkowy
Dobra watróbka:-)
Coś smacznego z żółciaka siarkowego ?
szparagi - co z tego zrobic?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »