Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atl
antis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: maruda <m...@g...mm.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chutney , pytanko ?
Date: Fri, 06 Jun 2003 06:48:44 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 56
Message-ID: <bbp6cr$n4e$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bbmtq1$cl4$1@atlantis.news.tpi.pl> <3...@u...fu-berlin.de>
<bbn89f$rg9$3@nemesis.news.tpi.pl> <bbnl21$2vg$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 231-21.gdynia.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1054874843 23694 217.172.231.21 (6 Jun 2003 04:47:23
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 6 Jun 2003 04:47:23 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.3) Gecko/20030312
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <bbnl21$2vg$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159056
Ukryj nagłówki
05.06.2003 17:00, persona, tytułująca się 'Busia', napisała:
>>Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to wieczorkiem mogę podać dwa przepisy
>>na wykonanie chutneya własnym przemysłem.
>
>
> Jestem zainteresowana , możesz podać. Napisz też do czego je stosujesz.
> Pozdrawiam Busia :-)
>
>
Zacznę od tego stsowania. Odgrywa podobną rolę do francuskiego sposbu
spożywania serów - po głównym posiłku, ale przed deserem. Możesz
traktować go, jako swoistą przekąskę. Mogą też pełnić rolę podobną do
naszych tradycyjnych dodatków: pikli, kiszonych ogórków, sałatek. Wydaje
mi się, że świetnie będą się podawać do wszelkich dań z ryżem, nawet
chińskich.
Bengalski chutney jabłkowy
__________________________
Posiekać 2 cebule, 6 ząbków czosnku i zmieszać z 2 łyżeczkami imbiru.
16 winnych kwaskowych jabłek obrać, pokroić i gotować w occie (0,5l) z
brązowym cukrem (0,5 kg), aż będą miękkie.
Dodać cebulę, imbir, czosnek oraz 1 łyżeczkę soli, 20 dag rpdzynek, 50 g
posiekanych migdałów, 1 łyżeczkę chili, 50 g gorczycy.
Gotować bez przykrycia 20 min. mieszając drewnianą łyżka.
Zamknąć w słoikach
Chutney z mango
_______________
Średni melon obrać, wypestkować i pokroić w kostkę
Średnie mango obrać, pokroić na plastry i posypac solą
2 duże susszone papryczki chili, 4 ząbki czosnku i 1/2 łyżeczki imbiru
zgnieść w masę z niewielką ilością octu
Plastry mango wrzucić do wrzącego octu (0,1l) z brązowym cukrem (20g).
Gotować 5 min. Dodać pozostałe składniki (25 g siekanych miogdałów, 100g
rodzynek, sól do smaku). Gotowć jeszcz 15 min. mieszając drewnianą łyżką.
I do słoików.
Można pasteryzować i przechowywać, jak tradycyjne przetwory owocowe.
|