Data: 2003-06-06 04:48:44
Temat: Re: Chutney , pytanko ?
Od: maruda <m...@g...mm.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
05.06.2003 17:00, persona, tytułująca się 'Busia', napisała:
>>Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to wieczorkiem mogę podać dwa przepisy
>>na wykonanie chutneya własnym przemysłem.
>
>
> Jestem zainteresowana , możesz podać. Napisz też do czego je stosujesz.
> Pozdrawiam Busia :-)
>
>
Zacznę od tego stsowania. Odgrywa podobną rolę do francuskiego sposbu
spożywania serów - po głównym posiłku, ale przed deserem. Możesz
traktować go, jako swoistą przekąskę. Mogą też pełnić rolę podobną do
naszych tradycyjnych dodatków: pikli, kiszonych ogórków, sałatek. Wydaje
mi się, że świetnie będą się podawać do wszelkich dań z ryżem, nawet
chińskich.
Bengalski chutney jabłkowy
__________________________
Posiekać 2 cebule, 6 ząbków czosnku i zmieszać z 2 łyżeczkami imbiru.
16 winnych kwaskowych jabłek obrać, pokroić i gotować w occie (0,5l) z
brązowym cukrem (0,5 kg), aż będą miękkie.
Dodać cebulę, imbir, czosnek oraz 1 łyżeczkę soli, 20 dag rpdzynek, 50 g
posiekanych migdałów, 1 łyżeczkę chili, 50 g gorczycy.
Gotować bez przykrycia 20 min. mieszając drewnianą łyżka.
Zamknąć w słoikach
Chutney z mango
_______________
Średni melon obrać, wypestkować i pokroić w kostkę
Średnie mango obrać, pokroić na plastry i posypac solą
2 duże susszone papryczki chili, 4 ząbki czosnku i 1/2 łyżeczki imbiru
zgnieść w masę z niewielką ilością octu
Plastry mango wrzucić do wrzącego octu (0,1l) z brązowym cukrem (20g).
Gotować 5 min. Dodać pozostałe składniki (25 g siekanych miogdałów, 100g
rodzynek, sól do smaku). Gotowć jeszcz 15 min. mieszając drewnianą łyżką.
I do słoików.
Można pasteryzować i przechowywać, jak tradycyjne przetwory owocowe.
|