Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chutney , pytanko ?
Date: Mon, 9 Jun 2003 23:22:24 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 66
Message-ID: <bc34rg$plc$1@inews.gazeta.pl>
References: <bbmtq1$cl4$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-48-249-23.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1055200944 26284 172.20.26.238 (9 Jun 2003 23:22:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Jun 2003 23:22:24 +0000 (UTC)
X-User: izabelski
X-Forwarded-For: 213-48-249-23.cro.cvx.blueyonder.co.uk
X-Remote-IP: 213-48-249-23.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159413
Ukryj nagłówki
A ja niezmiennie cytuje ...
Czatnej
Podsylam na grupe sprawdzony przepis na chutney - jadlam ow sos zrobiony
wedlug tego przepisu i jest przepyszny! Sam przepis natomiast dosc
interesujacy jezykowo, przyslal mi go jako zart moj eks-maz, a przepis
pochodzi od jego aktualnej kobity. Uprzedzam purystow jezykowych, ze z
punktu widzenia ustawy o ochronie jezyka polskiego jest to okrrropne ;-)))
A zatem, przepis Magdy (nie mnie, tej drugiej) w przerobce swobodnej
Roberta:
12 duzych kwaskowych apli
200 g rajsinów
50 g almondów
2 oniony
6 klów garlika
500 g brown sugar - (z powodu duzej ceny i problemów z dostawcami /ciagle
ich wsadzaja/ mozna uzyc normalnego krysztalu)
500 ml winegaru 6%
50 g swiezego lub 2 spuny mielonego dzindzeru
50 g musterda lub spun ostrej musztardy gruboziarnistej
1 spun GARAM MASALA*
1 spun czili
1 spun saltu
a teraz mejkingujemy:
1. Onion z garlikiem posiekac drobno z dzindzerem
2. Aple pilnac i chopnac w grubego kubika, do pana zalac winegarem z
sugarem i bojlingowac do softnosci maly fajer.
3.Almondy obrac i chopnac drobno
4.Rajsiny softnac poprzez zalanie ciepla woda na 10 minut a lejter odsaczyc.
5. Do apli dodac oniony z garlikiem i dzindzerem, rajsiny, GM, czili,
musterda, salta, stirowac dokladnie i bojlingowac bez koweru, stirujemy
przez 20 minut
*GARAM MASALA
2 laski cynamonu
3 liscie laurowe
40 g kminku
25g kolendry
20 g kardamonu
20 g czarnego pieprzu
15 g gwozdzików
To wszystko na goraca patelnie (sucha) uprazyc do sciemnienia, ostudzic i
dodac 15 g kwiatu muszkatu (galka dobra tez ino trza zemlec).
W moim wykonaniu (znaczy MM) to co mam w kuchni z tych rzeczy mieszam,
rozkwaszam palcami ile sie da do garnka (tu tez sie podgrzeje)
Mam nadzieje ze dobrze sie bawiliscie ;-)))
--
Magdalena W.
================
"I think, therefore I'm single"
Autor: "Zolza" <z...@a...net>
Data: 6 wrzesnia 2000 23:58:36
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|