Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!npeer.de.kpn-eurorings.net!news.tele.dk!news.tele.dk!small
.news.tele.dk!sn-xt-sjc-02!sn-xt-sjc-11!sn-xt-sjc-07!sn-post-sjc-01!supernews.c
om!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto ananasowe do gory nogami
Date: Sun, 07 May 2006 12:42:37 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <4...@n...onet.pl>
In-Reply-To: <4...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 40
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268222
Ukryj nagłówki
Madzia wrote:
> Wczoraj zakupiłam wielkiego, soczystego anansa i chciałam upiec znim jakieś
> ciacho. Może ktoś ma fajny przepis, którym zechciałby się podzielić.
>
> pzdr,
> Madzia
>
Ciasto ananasowe do gory nogami
7 plastrow ananasa z wycietym srodkiem, okolo 2 cm grubosci
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki cukru na karmel
100 gr masla
250 ml cukru
250 ml maki
2 jaja
1 lyzeczka proszku do pieczenia
skorka cytrynowa
Rozgrzac piec do 180C/350F.
Cytryne wyszorowac i zetrzec skorke na tarce. W mikserze ubic maslo z
cukrem az puszyste, dodac jaja, ubic 30 sekund, dodac make i proszek,
ubic 1 minute.
W malym garnku o ciezkim dnie roztopic 1/2 szklanki cukru az sie
zezloci, przelac karmel na dno okraglej formy albo tortownicy zalewajac
karmelem "szew" pomiedzy obrecza a dnem. Na karmelu ulozyc nokolo 6
plastrow ananasa i jeden po srodku, polac je sokiem z cytryny. Na to
wylozyc ciasto, rozsmarowac mniej wiecej rowno.Piec 45-60 minut, az sie
zezloci i patyczek wstawiony w srodek wyjdzie czysty.
Wyjac z pieca i ostudzic przez 10 minut. Poluzowac brzegi nozem.
Odwrocic tortownice bez zdejmowania obreczy na talerz. Mozna wierzch
udekorowac karmelizowana skorka cytrynowa.
Podac cieple, najlepiej z lodami, lub z cytrynowym sorbetem.
Magdalena Bassett
|