Data: 2006-05-07 19:42:37
Temat: Ciasto ananasowe do gory nogami
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Madzia wrote:
> Wczoraj zakupiłam wielkiego, soczystego anansa i chciałam upiec znim jakieś
> ciacho. Może ktoś ma fajny przepis, którym zechciałby się podzielić.
>
> pzdr,
> Madzia
>
Ciasto ananasowe do gory nogami
7 plastrow ananasa z wycietym srodkiem, okolo 2 cm grubosci
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki cukru na karmel
100 gr masla
250 ml cukru
250 ml maki
2 jaja
1 lyzeczka proszku do pieczenia
skorka cytrynowa
Rozgrzac piec do 180C/350F.
Cytryne wyszorowac i zetrzec skorke na tarce. W mikserze ubic maslo z
cukrem az puszyste, dodac jaja, ubic 30 sekund, dodac make i proszek,
ubic 1 minute.
W malym garnku o ciezkim dnie roztopic 1/2 szklanki cukru az sie
zezloci, przelac karmel na dno okraglej formy albo tortownicy zalewajac
karmelem "szew" pomiedzy obrecza a dnem. Na karmelu ulozyc nokolo 6
plastrow ananasa i jeden po srodku, polac je sokiem z cytryny. Na to
wylozyc ciasto, rozsmarowac mniej wiecej rowno.Piec 45-60 minut, az sie
zezloci i patyczek wstawiony w srodek wyjdzie czysty.
Wyjac z pieca i ostudzic przez 10 minut. Poluzowac brzegi nozem.
Odwrocic tortownice bez zdejmowania obreczy na talerz. Mozna wierzch
udekorowac karmelizowana skorka cytrynowa.
Podac cieple, najlepiej z lodami, lub z cytrynowym sorbetem.
Magdalena Bassett
|