Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Dorota" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto cynamonowe
Date: Tue, 28 Oct 2003 14:03:19 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 30
Message-ID: <bnlpaq$hdo$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dsmolen.usr.onet
X-Trace: news.onet.pl 1067346074 17848 192.168.0.121 (28 Oct 2003 13:01:14 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Oct 2003 13:01:14 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177663
Ukryj nagłówki
Witajcie,
polecam moje ostatnie odkrycie: ciasto cynamonowe. Przepis jest bardzo
prosty, wykonanie bardzo łatwe, robi sie je szybko a efekt murowany.
Porcja na wąską blaszkę 26x12 cm - można oczywiście upiec na dluższej
blaszce z podwojnej porcji.
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/4 szklanki oleju
1/2 łyzki sody
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki powideł śliwkowych
Wszystko ubić razem w malakserze, aż na powierzchni pojawią sie małe
pęcherzyki powietrza. Na końcu dodać powidła i nadal ubijać przez chwilę.
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczonym
pergaminem, mozna wrzucuć kilka orzechów, delikatnie zamieszać. Piec w
temperaturze 180 stopni ok. 45 minut. Przed wyjęciem z pieca wbic
wykałaczkę, jeśli jest sucha i nie oblepia się ciastem - placek jest gotowy.
Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie
Dorota
|