Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto kruche dla Basi;-)
Date: Thu, 9 Aug 2001 11:11:01 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 42
Sender: k...@p...onet.pl@pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <9ktkdj$4e$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 997348595 142 213.77.149.139 (9 Aug 2001 09:16:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Aug 2001 09:16:35 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61910
Ukryj nagłówki
Hejka!
Wklepuje wiec przepis, a nawet dwa na kruche ciasto... Oba wyprobowane,
jedno ciasto mojej babci, a drugie moje;-)))
Kruche ciasto
30 dkg maki
20 dkg margaryny
5 zoltek
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
Make przesiac, margaryne pokroic na kaweleczki, polozyc na make, dodac
zoltka, szczypte soli i siekac nozem, az sie skladniki polacza. Nastepnie
wyrobic ciasto, ale nie mozna wyrabiac zbyt dlugo, bo bedzie niewyrosniete i
twarde po upieczeniu. Wlozyc do lodowki na pol godzinki, a nastepnie
rozwalkowac;-) Nakluc widelcem ciasto bedace w foremce.;-)))
Kruche ciasto II
0,5 kg mąki
25 dkg tłuszczu
2-3 żółtka
15 dkg cukru
ew. cukier waniliowy
I jeszcze jedna uwaga;-) Do kruchego ciasta mozna dodac zoltka ugotowane lub
surowe, zoltka gotowane zwiekszaja kruchosc ciasta, surowe czynia je
bardziej plastycznym ;-))))))))
Basiu, na pewno Ci sie uda zrobic pyszne kruche z owocami;-)
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|