Data: 2003-11-26 07:06:14
Temat: Ciasto z dynia zamiast bananow/bardzo dobre i wyprobowane
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tym, ktorzy znaja moje ciasto bananowe, polecam zmodyfikowany przepis z
miazszem dyni zamiast bananow. Ciasto jest ciemno pomaraanczowe w
kolorze i bardzo smaczne, wilgotne na drugi dzien. Oto przepis
Ciasto z dynia
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
240 ml miazszu dyni zmielonego na papke w malakserze (1 cup)
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i jasne rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
1/4 lyzeczki zmielonego cynamonu
1/4 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/8 lyzeczki startej galki muszkatolowej
1/2 lyzki startego swiezego imbiru
kilkanascie kropel olejku pomaranczowego
Upiec dynie w temp. 220C/425F , na blasze, przecieta na pol jaki dwie
miski, i wydrazona z nasion, az miekka, okolo godziny. Ostudzic,
wydrazyc miazsz lyzka, zmielic w malakserze, az polplynny. Pozostaly
miazsz mozna przechowac w sloikach w lodowce przez pare tygodni. Z
jednej dyni wielkosci pilki do pilki recznej wychodzi okolo 3-4 szklanki
zmielonego miazszu.
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu. W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac jajka, ubijac 1 minute.
Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe do miksera. Ubijac 1
minute, dodac miazsz dyni, przyprawy, imbir, olejek i reszte maki,
ubijac 3 minuty. Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac do
formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo
brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie
opadaja na dno.
Magdalena Bassett
|