Data: 2002-05-28 13:02:40
Temat: Ciasto z mandarynkami
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sprawdzone przez moja mame, od ktorej ten przepis dostalam:
Skladniki:
4 soczyste mandarynki
szklanka wody
5 ubitych jaj
250g mielonych migdalow (almond meal)
1 szklanka drobnego cukru (castor sugar)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki platkow migdalowych (flaked almonds)
maslo i maka do wysmarowania foremki
Mandarynki podzielic na kilka czesci nie obierajac skorek i wyjac pestki.
Wlozyc do rondelka, zalac woda i gotowac pod przykrywka przez godzine.
Schlodzic.
Foremke (tortownice 23cm) wysmarowac maslem i oproszyc maka.
Wrzucic ugotowane mandarynki ze skorkami do blendera, ublenderzyc na
jednolita mase. Przelozyc do miski.
Wymieszac dobrze z jajkami, mielonymi migdalami, cukrem i proszkiem do
pieczenia.
Wlac do tortownicy i piec w 190deg C przez godzine. Ochlodzic w tortownicy,
wyjac, odwrocic, ozdobic platkami migdalowymi i smietana (bita).
Od siebie - ja bym te platki migdalowe przyprazyla na zloto...
Moja mama kupuje cale migdaly i miele w mlynku do kawy.
Ania
--
_______________________________
(delete me before replying)
|