« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-04-05 17:54:52
Temat: Ciekawy artykuł w Gazecie o tym jak o jest z masłem i margarynahttp://wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_chcemy_masla_a
_nie_margaryny.html?as=1
oto fragment jeden z ciekawszych dla nas
Ale ponieważ oleje są źródłem kwasów omega-6 i omega-3 uważanych za budulec
mózgu, to spożywane na zimno, w sałatkach, są dla nas korzystne?
- Oleje nie są źródłem biologicznie aktywnych kwasów tłuszczowych. Źródłem
długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA o
wysokiej aktywności biologicznej są tłuszcze ryb i ssaków morskich. Właś-nie
te kwasy tłuszczowe są naturalnym budulcem mózgu, stymulują pamięć,
koncentrację, chęć do nauki, koordynację ruchową oraz układ odpornościowy.
Ich niedobór powoduje nadpobudliwość psychoruchową dzieci, czyli ADHD,
depresję, demencję starczą, a prawdopodobnie także inne choroby
neurologiczne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-04-07 19:51:44
Temat: Re: Ciekawy artykuł w Gazecie o tym jak o jest z masłem i margarynaTutaj przedstawiam łącza do innych ciekawych artykułów o tłuszczach
wielonienasyconych:
http://raypeat.com/articles/articles/unsaturated-oil
s.shtml
http://raypeat.com/articles/nutrition/oils-in-contex
t.shtml
http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.sht
ml
http://raypeat.com/articles/articles/unsuitablefats.
shtml
http://raypeat.com/articles/articles/unsaturatedfats
.shtml
A tutaj o maśle:
http://www.westonaprice.org/Why-Butter-Is-Better.htm
l
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |