Data: 2003-04-13 18:14:24
Temat: Cielecina po grecku - z czym podawac???
Od: "Margot" <q...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Od dawna czytuje Wasze przepisy ale odzywam sie po raz pierwszy..:-)
Mam mala prosbe do Szanownych Grupowiczow...podpowiedzcie mi z czym moglabym
podac na mila kolacje we dwoje cielecine po grecku (przepis ponizej)?
Ten apetyczny przepis autorstwa Agnieszki Kreglickiej znalazlam na stronach
Gazety Wyborczej, niestety bez propozycji podania....
..aha zapomnialam dodac,ze nie chodzi mi o salatki czy przystawki ..a o
dodatki typu makaron ,pieczone ziemniaczki ;-)
Bede bardzo wdzieczna za wszelkie propozycje...:-))
Margot
Cielecina po grecku:
Składniki:
1 kg cielęciny , 1/2 butelki czerwonego wina , 1 mała cebula pokrojona w
kostkę , 2-3 ząbki czosnku , 2 puszki 400-g pomidorów ,garść ciemnych
oliwek , 2 kolorowe papryki , 100 ml oliwy , mąka , oregano , gałka
muszkatołowa , sól, pieprz, ew. szczypta cukru
Autor: Agnieszka Kręglicka
Sposób przyrządzania: Na 1/4 oliwy usmażyć cebulę, dodać czosnek i oregano,
zamieszać. Trochę wina zachować, resztę wlać do cebuli razem z pomidorami w
zalewie. Doprawić. Gotować na małym ogniu. Cielęcinę pokroić w grubą kostkę,
posolić i popieprzyć, oprószyć mąką. Obsmażyć na oliwie partiami, na
rumiano. Dodać do sosu. Paprykę pokroić w duże kwadraty, obsmażyć na tej
samej patelni. Resztę wina wlać na patelnię, zagotować, zeskrobać resztki z
dna, razem z papryką i oliwkami dodać do sosu. Dusić razem, aż mięso będzie
miękkie, a sos gęsty.
Czas przyrządzania: 90
Na ile osób: 6
|