Data: 2002-03-14 08:57:58
Temat: Cos na piątek ;-) - ryba
Od: Gosia Zaleska-Gajc <z...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ryba w ciescie ziemniaczanym (mniam :-))
0,5 kg ziemniakow
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżki oliwy
2 papryki
3 ząbki czosnku
80 dkg pomidorów z puszki
szczypta soki
30 g czarnych oliwiek bez pestek
ok. o,5 kg filetów np. z dorsza
6 dkg siekanych migdałów (mogą też być w postaci płatków)
Ziemniaki trzeba obrać i ugotować. Następnie rozetcieramy je z masłem i
połową ubitego jajka. Rozkładamy puree na półmisku z wysokimi brzegami,
robimy wysoki brzeg. Smarujemy powierzchnię pozostałym jajkiem.
Zapiekamy w piekarniku (200 st.C) przez 15 min.
W tym czasie rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy pokrojoną w grube piercienie
paprykę, następnie wrzucamy zmiażdżony czosnek. I smażymy ok. 5 min.
Dodajemy pomidory, sól, trochę pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia,
zmniejszamy ogień i dusimy bez przykrycie przez 15 min., aż do
odparowania połowy płynu. Dodajemy pokrojone oliwki. 1/3 sosu wylewamy
na puree, na to kładziemy połowę filetów, znowu sos, ryba i na wierzch -
sos. Na koniec posypujemy migdałami. Pieczemy w centralnej częsci
piekarnika przez 20-25 min.
Można podawać z pieczywem pełnoziarnistym, lecz ja wolę bez dodatków
:-). Wszystkim, którzy się skuszą życzę SMACZNEGO :-))).
--
Pozdrawiam
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!
|