Data: 2002-10-04 18:42:34
Temat: Czekoladowe ciastka Magdaleny
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dla tych, ktorzy lubia ciastka czekoladowe z kawalkami czekolady,
proponuje nastepujacy przepis. Jak zwykle prosze nie zmieniac proporcji,
bo doszlam to tego pysznego przepisu po wielu probach i zmianach, i
proporcje, ktore proponuje w przepisie maja swoje powody. Ciastka
przechowuja sie dobrze, ale u nas w domu znikaja w nieslychanym tempie.
Czas przygotowania i pieczenia troche mniej niz godzine. Z tej porcji
wychodza 22 duze ciastka o srednicy 10 cm.
Czekoladowe ciastka Magdaleny
275 gr masla (2+1/4 cup)
400 gr cukru (na objetosc 440 ml [2 cup])
240 gr maki (na objetosc 385 ml [1+3/4 cup])
165 ml kakao (3/4 cup)
2 duze jajka
1 lyzeczka sody oczyszczonej
10 kropel olejku pomaranczowego
340 gr czekolady w malych kawaleczkach (12 oz)
Piec rozgrzac do 180C/350F.
W mikserze ubic maslo z cukrem na puszysta mase, dodac jajka, olejek,
sode i kakao, ubic 1 minute. Dodac make, ubic nastepna minute. Dodac
czekolade i wymieszac.
Nakladac lyzka na nieposmarowana blache nieregularne kulki wielkosci
malego jajka, w dosc duzej odleglosci od siebie, bo rozplyna sie
szeroko. Ja ukladam na jednej blasze wzdluz dlugiego brzegu na przemian
4-3-4 (wychodza mi dwie blachy).
Piec 15-20 minut w zaleznosci od pieca, tylko jedna blache naraz.
Ciastka najpierw sie rozplyna, potem spuchna, potem popekaja, i po
chwili "siada". To jest moment, gdy nalezy je wyjac, takie
niedopieczone, spekane, ale juz nie spuchniete. Poczekac dwie minuty,
zdjac z blachy lopatka na kratki w pojedynczej warstwie i pozostawic do
calkowitego wystygniecia. Srodek powinien byc miekki.
Sa bardzo bogate w kalorie, ale i w smak tez. Niezwykle popularne wsrod
mlodziezy, moj syn czesto je robi, gdy jest zapraszany na przyjecia.
Rowniez dobre z lodami.
Magdalena Bassett
|