Data: 2002-01-11 00:06:05
Temat: Czenaki, plow, ryba w waflach, kabaczek brzoskwiniowy i kraby w Wilnie ;o)
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Najpierw generalnie :
> 1. Co to czekaki i plow bo nie wiem czy lubię...?
> 2. Chce mieloną rybę w waflach i kabaczka jak brzoskwinia
> 3. Ewentualnie, czy coś powinnam wiedzieć o sałatce krabowej i
> co kraby mają wspólnego z Wilnem...?
>
> .resztę z lekka kojarzę...
>
> AgataW.
1. Czenaki to danie nie wiem dokladnie jakiej kuchni.... Ale wyglada tak: w
bardzo dekoracyjnych glinianych garnuszkach z pokrywkami (1 garnuszek jedna
porcja) zapieka sie miesko + ziemniaki i rozne warzywa i potem kazdy dostaje
taki garnuszek i je prosto z niego :o)) Fajne i oryginalne :o)))) A jeszcze
zapomnialam, to powinno byc ostrawe. Nasz domowy przepis jest bardzo prosty,
ale moge tez poszukac oryginalny.
Plow to danie narodowe Uzbekistanu, ale tez bardzo popularne w Tadzykistanie
i Turkmenistanie. To jest danie z miesa, ryzu i warzyw, cos w rodzaju
aziatycki brat risotto ;o). Fotki plowu (nie mojego) zamieszczam na mojej
stronce (niestety troche male). Mam tez linka do bardzo dobrej stronki o
kuchniach krajow tego regionu (Tadzykistanie, Turkmenistanie, Uzbekistanu,
Kyrgyzstan i Kazachstan, a takze Baszkiria i Koreja).
http://asiacooking.narod.ru/index.html - stronka jest po rosyjsku. Ale
sluze pomoca w tlumaczeniach.
2. Przepis na mielona rybe w waflach wklepie w otdzielnym watku troche
pozniej (dowiem sie dokladnie u mamy co wsypala do farszu).
A jesli chodzi o kabaczka smakujacego jak brzoskwinia, to byla to salatka z
domowej piwnicy. To byl wyjatkowo rodzinny wyrob domowy :o)))), ktory
niestety nie posiada dokladnego przepisu, poniewaz robiona byla przez trzy
osoby. Ja kroilam warzywa (kabaczek, marchew, pomidory, cebula, papryka -
chyba wszystko wymienilam), potem musialam wysc, wiec prace przejela mama -
przyprawianie, potem mama poszla do pracy, a ja wrocilam i gotowalam, ale to
jeszcze nie wszystko- znow musialam gdzies isc i gotowac skonczyl brat, on
takze rozlozyl do sloikow. Wiec pozniej zastanawilismy sie co to z tego
bedzie. Ale moge poszukac, gdy bede w domu, przepis poczatkowy :o)). Salatka
wyszla naprawde rewelacyjna. A kabaczki wcale nie byly podobne do kabaczkow,
a bardziej wlasnie na jakies brzoskwinie albo cos w tym stylu. Ogolnie
salatka jest bardziej podobna do sosu chinskiego sprzedawanego np.
"Pud..szki" z ta roznica, ze tam malo sosu a duzo kawalkow roznych warzyw i
nie ma zadnej chemii, wiec smak fatastyczny. A z tymi kotletami rybnymi w
waflach mmm..... wszyscy padli z przejedzenia i wrazenia :o)))
3. Kraby maja tyle wspolnego z Wilnem, ze je tam sie je :o)))
A teraz sałatka krabowa:
Paluszki krabowe
Ugotowany na sypko ryz
Papryka czerwona
Kukurydza z puszki
Majonez
Mozna dodac troche zielonego ogorka.
Wszystko co sie kroi, kroimy w kosteczke, dodajemy ryz, majonez i mieszamy
|