Data: 2001-08-06 17:05:26
Temat: Dania jednogarnkowe
Od: cezary gmyz <c...@z...media.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W piatek wybieram sie na Litwie a konkretnie na Zmudz kajakiem i w zwiazku z
tym mam do was pytanie. Chcialbym dla mnie i dla mojego syna z ktorym jade
przygotowac zestaw konserw robionych samemu tzw. eintopfow czyli dan
jednogarnkowych. Nigdy jednak nie pasteryzowalem samodzielnie gotowych dan.
Moja wiedza na ten temat ogranicza sie do bigosu i dzemow. Mam wiec pytanie
jakie dania jednogarnkowe nadaja sie do pasteryzowania? Czy robi sie to tak
samo jak w przypadku innych wekow. Myslalem na przyklad o przygotowaniu
jakichs past czyli makaronow. Nie wiem jednak czy one sie nie popsuja, kiedy
sa zmieszane ze soba. Jak przeciez wiadomo powszechnie zupa z makaronem w
srodku kisnie szybciej niz bez makaronu. Innymi slowy czy bolonskie spagetti
moge wsadzic w sloik i zjesc je po kilku dniach. Jakie jeszcze inne dania
mozna pasteryzowac. Czy dodatek ziemniakow sprawi, ze potrawa bedzie mniej
trwala. Jak zachowuja sie sosy na bazie smietany tzw. potrawki? Jaka jest
trwalosc takich dan w temperaturze pokojowej? Bede wdzieczny za kazde
informacje. Licze na Was
Czarek
|