Data: 2001-08-07 08:40:38
Temat: Re: Dania jednogarnkowe
Od: "Evva" <e...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"cezary gmyz" <c...@z...media.pl>:
> W piatek wybieram sie na Litwie a konkretnie na Zmudz kajakiem i w zwiazku z
> tym mam do was pytanie. Chcialbym dla mnie i dla mojego syna z ktorym jade
> przygotowac zestaw konserw robionych samemu tzw. eintopfow czyli dan
> jednogarnkowych. Nigdy jednak nie pasteryzowalem samodzielnie gotowych dan.
> Moja wiedza na ten temat ogranicza sie do bigosu i dzemow. Mam wiec pytanie
> jakie dania jednogarnkowe nadaja sie do pasteryzowania? [...]
/me zwykle na takie okazje przyrzadzala miesne weki (kurczak, indyk, wieprzowina,
bitki wolowe) i wytrzymuja nawet miesiac rejsu. Dwa warunki: miesko musi
byc przyrzadzone "w sosie wlasnym" (sol i inne przyprawy (czosnek!),
bez maki, smietany i innych sosowych zageszczaczy/ulepszaczy) i po zapakowaniu
do sloiczkow trzeba trzykrotnie pasteryzowac. Potem wystarczy sloiczek
otworzyc i zawartosc podgrzac, albo wzbogacic o sos (w wersji leniwo-turystycznej
moga byc rozne Knorry i inne z proszku) albo np. wlasnie uzbierane grzybki.
Jedna wada - zwykle mieso wekowane kruszeje i sie podczas podgrzewania rozlazi,
ale na smaku nie traci nic a nic :)
Do tego, zeby bylo szybko i latwo, kuskus, makarony blyskawiczne, gotowe puree
ziemniaczane albo chlebek.
Pozdrawiam,
Evva
--
:: mailto:e...@p...pl :: http://3575230212/~evva/ ::
:: Żeby być sobą, trzeba wiedzieć, kto to. ::
|