Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!gate-inet.i
nsert.intranet!not-for-mail
From: "Evva" <e...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dania jednogarnkowe
Date: Tue, 7 Aug 2001 10:40:38 +0200
Organization: InsERT
Lines: 33
Distribution: world
Message-ID: <9ko9k4$ts0$1@mail.insert.com.pl>
References: <B7949AF6.2331%cezary.gmyz@zycie.media.pl>
NNTP-Posting-Host: r1-inet.insert.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mail.insert.com.pl 997173700 30592 10.6.1.254 (7 Aug 2001 08:41:40 GMT)
X-Complaints-To: n...@i...com.pl
NNTP-Posting-Date: 7 Aug 2001 08:41:40 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61589
Ukryj nagłówki
"cezary gmyz" <c...@z...media.pl>:
> W piatek wybieram sie na Litwie a konkretnie na Zmudz kajakiem i w zwiazku z
> tym mam do was pytanie. Chcialbym dla mnie i dla mojego syna z ktorym jade
> przygotowac zestaw konserw robionych samemu tzw. eintopfow czyli dan
> jednogarnkowych. Nigdy jednak nie pasteryzowalem samodzielnie gotowych dan.
> Moja wiedza na ten temat ogranicza sie do bigosu i dzemow. Mam wiec pytanie
> jakie dania jednogarnkowe nadaja sie do pasteryzowania? [...]
/me zwykle na takie okazje przyrzadzala miesne weki (kurczak, indyk, wieprzowina,
bitki wolowe) i wytrzymuja nawet miesiac rejsu. Dwa warunki: miesko musi
byc przyrzadzone "w sosie wlasnym" (sol i inne przyprawy (czosnek!),
bez maki, smietany i innych sosowych zageszczaczy/ulepszaczy) i po zapakowaniu
do sloiczkow trzeba trzykrotnie pasteryzowac. Potem wystarczy sloiczek
otworzyc i zawartosc podgrzac, albo wzbogacic o sos (w wersji leniwo-turystycznej
moga byc rozne Knorry i inne z proszku) albo np. wlasnie uzbierane grzybki.
Jedna wada - zwykle mieso wekowane kruszeje i sie podczas podgrzewania rozlazi,
ale na smaku nie traci nic a nic :)
Do tego, zeby bylo szybko i latwo, kuskus, makarony blyskawiczne, gotowe puree
ziemniaczane albo chlebek.
Pozdrawiam,
Evva
--
:: mailto:e...@p...pl :: http://3575230212/~evva/ ::
:: Żeby być sobą, trzeba wiedzieć, kto to. ::
|