Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Dla M.W. - Re: 37 słoików... (was: 37 słoików...)
Date: Sun, 20 Jul 2008 00:58:08 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 44
Message-ID: <1oky7xv5hhhtn$.3bmh0hk39kut.dlg@40tude.net>
References: <r5uhx64ooekm.blna1n95da2c$.dlg@40tude.net>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bmo158.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1216508296 2922 83.28.234.158 (19 Jul 2008 22:58:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 19 Jul 2008 22:58:16 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314357
Ukryj nagłówki
M.W. - wraca mi poczta, więc podaję przepisy tuatj:
Diabelskie ogórki:
Składniki:
2,5kg ogórków (małe, średnie), 1,5 główki czosnku, 4 łyżki soli
kamiennej, 2 łyżeczki chili, 0,4 kg cukru, 0,1 kg miodu, 8 łyżek
oleju, 1,5 szklanki octu 10%.
Ogórki umyć i pokroić w połówki lub ćwiartki. Zasypać w misce solą,
wymieszać, zostawić na noc (min. 8h). Wylać sok. Przełożyć do
metalowego garnka (nierdzewny lub emaliowany), wsypać chili, dodać
rozgnieciony lub posiekany czosnek, wymieszać. Zagotować olej z octem,
miodem i cukrem - gorącą zalewą (ostrożnie!) zalać ogórki. Wymieszać,
przykryć i odstawić na 6-12 h. Nałożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić.
Nie gotować.
Dżem:
- morele plus rozgotowana wcześniej dynia - np. 3 kg moreli i 1 kg
dyni (ja miałam mus z dyni w słoikach z zeszłego roku, bo teraz chyba
jeszcze nie dojrzała; można kupić morele, odpestkować, zamrozić i
poczekać na dynię); dynia daje aksamitną konsystencję dżemu, poza tym
łagodzi jego smak, z morelami jest niewyczuwalna, a dżem jest o wiele
delikatniejszy, no i jest go więcej :-)
- cukier (2 kg)
- Żelfix 2:1 (4 op.)
Jeśli dynia jest świeża, a nie ze słoika, to obrać, odrzucić pestki,
rozdrobnić i rozgotować z małą ilością wody, pod przykryciem, często
mieszając, aż się prawie rozpadnie na papkę. Dodać morele, nieco wody,
znowu gotować, aż wszystko się prawie rozpadnie - mieszać bardzo
często.
Ostudzić. //dalej można robić następnego dnia
Wsypać Żelfix, wymieszać dokładnie, podgrzać do wrzenia, mieszać
niemal cały czas, żeby się nie przypaliło. Wsypać cukier, zagotować -
gotować jeszcze 2-3 minuty (licząc od zawrzenia).
Nałożyć do słoików, zakręcić szczelnie, słoiki odwrócić zaraz po
napełnieniu do gory dnem na 5 minut. Nie trzeba pasteryzować.
PS. Na op. Żelfixu sposób postępowania jest nieco inny, ale ja robię jak
wyżej - Żelfix kiepsko się miesza z surowymi owocami typu morele. Po ich
zagotowaniu jest to łatwe. Ważne jest, aby
zagotować z nim owoce (pektyny w Żelfixie rozpuszczają się w soku
owoców) i dopiero wtedy dać cukier, a nie najpierw cukier.
|