Data: 2006-09-05 06:41:58
Temat: Dla znudzonych tradycją - klopsiki curry w sosie pomidorowym
Od: Tatiana <y...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ponieważ mężczyźni mojego życia sztuk trzy, stwierdzili, że nie mogą już
patrzeć na tradycyjne klopsy, tudzież mielone, postanowiłam zaserwować im
coś, co nudne nie będzie. Wybór padł na pierś z indyka, która spoczywała w
zamrażalniku, a inwencja podpowiedziała mi, co następuje:
1kg piersi z indyka
2 jajka
trzy garście bułki tartej
oregano (miałam świeże)
curry
pieprz czosnkowy
ciut ostrej papryki
Indyka zmieliłam, wymieszałam z powyższymi dodatkami, przy czym curry
nadawało główną nutę smakową, dalej pieprz czosnkowy, papryka była dla
koloru i pikanterii, a oregano dla sprawdzenia, co z tego wyjdzie ;)
Masę mięsną podzieliłam na porcje, uformowałam kuleczki i obsmażyłam z obu
stron na oleju.
W tak zwanym międzyczasie zagrzałam butelkę przecieru pomidorowego
(musiałam użyć półproduktu, czyli gotowej Valfrutty, bo czasu by mi na limy
nie wystarczyło), doprawiłam trochę solą, cukrem, pieprzem. Obsmażone
klopsiki - do gara z przecierem. Niestety okazało się, że pomidorów jest
trochę za mało jak na 18 klopsików, więc musiałam dorzucić jeszcze puszkę
krojonych. Dusiło się to ok. pół godziny, podane zostało z ziemniakami.
Niezłe :) Dość pikantne, bo tak wymagają MMŻ, sycące, a jednocześnie
niebanalne.
A dzisiaj robię im zapiekanki ziemniaczane :) Z cebulą, boczkiem i szynką.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
|