Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dlaczego kopytka wychodzą mi szare?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dlaczego kopytka wychodzą mi szare?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 39


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2012-10-10 09:43:42

Temat: Re: Dlaczego kopytka wychodzą mi szare?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On 10 Oct 2012 09:42:05 GMT, tomjas wrote:
> On Wed, 10 Oct 2012 11:38:40 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia 10 Oct 2012 06:32:46 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> Nie ukrywam, że używam mąki-taniochy.
>>
>> ...czyli fałszowanej mąką jęczmienną. Mąka jęczmienna daje efekt białości -
>> na sucho, ale po ugotowaniu jest szara.
> O, coś więcej na ten temat? Jakieś źródła? Bo o ile wszelkiego rodzaju
> podróbki to codzienność to o tym jeszcze nie słyszałem.

I czy jęczmień tańszy niż pszenica, że takie praktyki?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2012-10-10 09:56:53

Temat: Re: Dlaczego kopytka wychodzą mi szare?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-10-10 11:40, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 10 Oct 2012 09:38:43 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-10-10 07:52, tomjas pisze:
>>> Witam.
>>> No właśnie - dlaczego kopytka wychodzą mi szare, a nie takie ładne
>>> jasne, żółte jak w sklepach? Ziemniaki, jajko, mąka. Co tu trzeba
>>> zmienić/dodać?
>> Nie wiem, jak robią te sklepowe, ale ja (jak już robię) to dodaję trochę
>> twarogu. Nie mam stałych proporcji. Wychodzą jasne.
>>
>> Ewa
> To Ty pierogi leniwe robisz.

Następna. :/

Leniwe robię z samego twarogu, z dodatkiem mąki tylko na tyle, żeby się
dobrze kleiły. I BEZ ziemniaków.
Kopytka - z ugotowanych ziemniaków, mąki i niewielkiej ilości twarogu (w
porównaniu z udziałem tegoż w leniwych).

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2012-10-10 09:59:17

Temat: Re: Dlaczego kopytka wychodzą mi szare?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 10 Oct 2012 11:56:53 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2012-10-10 11:40, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 10 Oct 2012 09:38:43 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-10-10 07:52, tomjas pisze:
>>>> Witam.
>>>> No właśnie - dlaczego kopytka wychodzą mi szare, a nie takie ładne
>>>> jasne, żółte jak w sklepach? Ziemniaki, jajko, mąka. Co tu trzeba
>>>> zmienić/dodać?
>>> Nie wiem, jak robią te sklepowe, ale ja (jak już robię) to dodaję trochę
>>> twarogu. Nie mam stałych proporcji. Wychodzą jasne.
>>>
>>> Ewa
>> To Ty pierogi leniwe robisz.
>
> Następna. :/
>
> Leniwe robię z samego twarogu, z dodatkiem mąki tylko na tyle, żeby się
> dobrze kleiły. I BEZ ziemniaków.
> Kopytka - z ugotowanych ziemniaków, mąki i niewielkiej ilości twarogu (w
> porównaniu z udziałem tegoż w leniwych).
>


To nie są kopytka, o czym mówisz. W kopytkach nie ma sera. Kluchy jakieś,
ot co.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2012-10-10 10:07:05

Temat: Re: Dlaczego kopytka wychodzą mi szare?
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-10-10 08:56, obywatel ISKA uprzejmie donosi:
> W dniu 2012-10-10 08:32, tomjas pisze:
>> On Wed, 10 Oct 2012 08:19:53 +0200, ISKA wrote:
>>> W dniu 2012-10-10 07:52, tomjas pisze:
>>>> Witam.
>>>> No właśnie - dlaczego kopytka wychodzą mi szare, a nie takie ładne
>>>> jasne, żółte jak w sklepach? Ziemniaki, jajko, mąka. Co tu trzeba
>>>> zmienić/dodać?
>>>
>>> użyć mąki 450 a nie 650.
>>>
>> Oooo, to może i jest pomysł. Nie ukrywam, że używam mąki-taniochy.
>> Sprawdzę z 450.
>
> może i jest pomysł, ale poczekaj na iksie, ona z pewnością
> wynajdzie mądrzejszy powód ;->
> dodam tylko, ze ich kolor możne tez zależeć od koloru ziemniaka.
> z irgi(czerwona skorupka ziemniak biały)kopytka wyjdą ci jaśniejsze
> niże z ziemniaka o miąższu świecowo-żółtym czy zielonego -
> wysokoskrobiowego.

Też bym stawiała na ziemniaka.

qr.a

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2012-10-10 12:20:01

Temat: Re: Dlaczego kopytka wychodzą mi szare?
Od: gosmo <t...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 10.10.2012 o 07:52 tomjas <t...@w...onet.pl> pisze:

> Witam.
> No właśnie - dlaczego kopytka wychodzą mi szare, a nie takie ładne
> jasne, żółte jak w sklepach? Ziemniaki, jajko, mąka. Co tu trzeba
> zmienić/dodać?

Kolor zapewne zależy od ziemniaka. Używam wyższych numerow mąk (zwykle
650) ze względu na większą ilość składników mineralnych (niewiele, ale
zawsze cośtam). Często nawet dodaję razówki, pełnoziarnistej itp.. Owszem,
przy typie 2000 na pewno wyjdą brązowe, ale nie przy samej 650-tce. co
prawda 450-tka jest jaśniejsza, ale... wcale nie jest zdrowsza, a smak ten
sam. Dopiero dodatek razówki może mieć wpływ na smak. A tak w ogóle...
dodajesz mąki ziemniaczanej? Warto dać ze 2,3 łyżki stołowe na kg
ziemniakow.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2012-10-10 13:42:46

Temat: Re: Dlaczego kopytka wychodzą mi szare?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-10-10 11:59, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 10 Oct 2012 11:56:53 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-10-10 11:40, Ikselka pisze:
>>> Dnia Wed, 10 Oct 2012 09:38:43 +0200, medea napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2012-10-10 07:52, tomjas pisze:
>>>>> Witam.
>>>>> No właśnie - dlaczego kopytka wychodzą mi szare, a nie takie ładne
>>>>> jasne, żółte jak w sklepach? Ziemniaki, jajko, mąka. Co tu trzeba
>>>>> zmienić/dodać?
>>>> Nie wiem, jak robią te sklepowe, ale ja (jak już robię) to dodaję trochę
>>>> twarogu. Nie mam stałych proporcji. Wychodzą jasne.
>>>>
>>>> Ewa
>>> To Ty pierogi leniwe robisz.
>> Następna. :/
>>
>> Leniwe robię z samego twarogu, z dodatkiem mąki tylko na tyle, żeby się
>> dobrze kleiły. I BEZ ziemniaków.
>> Kopytka - z ugotowanych ziemniaków, mąki i niewielkiej ilości twarogu (w
>> porównaniu z udziałem tegoż w leniwych).
>>
>
> To nie są kopytka, o czym mówisz. W kopytkach nie ma sera.

Ha! Nawet startego żółtego można dodać, jak kto chce.

> Kluchy jakieś,
> ot co.

Moje kluchy. Nic Ci do nich.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2012-10-10 14:12:59

Temat: Re: Dlaczego kopytka wychodzą mi szare?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 10 Oct 2012 15:42:46 +0200, medea napisał(a):

> Moje kluchy. Nic Ci do nich.

Oczywiście, ze nic, ale nie twierdź, ze to kopytka.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2012-10-10 14:50:56

Temat: Re: Dlaczego kopytka wychodzą mi szare?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 10 Oct 2012 09:43:42 GMT, tomjas napisał(a):

> On 10 Oct 2012 09:42:05 GMT, tomjas wrote:
>> On Wed, 10 Oct 2012 11:38:40 +0200, Ikselka wrote:
>>> Dnia 10 Oct 2012 06:32:46 GMT, tomjas napisał(a):
>>>
>>>> Nie ukrywam, że używam mąki-taniochy.
>>>
>>> ...czyli fałszowanej mąką jęczmienną. Mąka jęczmienna daje efekt białości -
>>> na sucho, ale po ugotowaniu jest szara.
>> O, coś więcej na ten temat? Jakieś źródła? Bo o ile wszelkiego rodzaju
>> podróbki to codzienność to o tym jeszcze nie słyszałem.
>
> I czy jęczmień tańszy niż pszenica, że takie praktyki?

Mąka jest fałszowana mąką jęczmienną lub kredą - mąką jęczmienną akurat
niekoniecznie z powodu ceny, lecz dla poprawienia białości. Mąka jęczmienna
jest czystobiała, nie mówiąc o kredzie.
Powszechnie sprzedawana jest kiepskiej jakości mąka pszenna, która m. in.
nie jest dostatecznie biała, nie mówiąc już o innych złych właściwościach.
Klient jako laik patrzy na białą barwę mąki, szarawej lub żółtawej mąki
pszennej więc nie kupi i trzeba jej kolor "sztucznie" poprawić...

O ile dodatek mąki jęczmiennej w ilości do 20% do mąki pszennej chlebowej
(i tylko do niej) jest praktyką w miarę normalną ze wzgl. na lepszą
konsystencję ciasta (mąka jęczmienna ma większą wodochłonność niż pszenna),
to już do mąki luksusowej nie i wtedy jest już fałszerstwem.

Napisałam "w miarę normalnej", bo istnieje też ekonomiczna przyczyna
dodawania NADMIERNEJ ilosci mąki jęczmiennej do pieczywa - ze wzgl. na
wspomnianą jej większą wodochłonność uzyskuje się większą wartość tzw
przypieku, co w sposób oczywisty zwiększa zysk producenta - po prostu w
chlebie jest więcej wody zamiast mąki i klient płaci za tę nadmiarową wodę
w cenie chleba. Oszustwo jest tu chyba oczywiste.


--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2012-10-10 15:10:23

Temat: Re: Dlaczego kopytka wychodzą mi szare?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-10-10 16:12, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 10 Oct 2012 15:42:46 +0200, medea napisał(a):
>
>> Moje kluchy. Nic Ci do nich.
> Oczywiście, ze nic, ale nie twierdź, ze to kopytka.

Kopytka, kopytka.
Robiłam też w wersji ze szpinakiem. To dopiero były kopytka! Mmmm...

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2012-10-10 17:47:26

Temat: Re: Dlaczego kopytka wychodzą mi szare?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-10-10 11:56, medea pisze:

> Leniwe robię z samego twarogu, z dodatkiem mąki tylko na tyle, żeby się
> dobrze kleiły. I BEZ ziemniaków.

Oczy mi się szeroko otwarły ze zdziwienia, gdy zobaczyłam reklamę
"Kopytka czy leniwe". Toż to jakaś profanacja leniwców. Właśnie z powodu
tego BEZ.

--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Forma do bagietek - warto?
Czajniki
Nadmiary
Zacierki
jaja indycze

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »