Data: 2003-11-04 10:22:57
Temat: Dobry ryz - zly kucharz????
Od: "Jan Gadulec" <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W Polsce pojawilo sie mnostwo duzo towarow o miedzynarodowym standardzie nie
dostosowanych do polskiego sposobu myslenia. I tak, Chinczycy nigdy nie
gotuja ryzu "na sypko". Poza tym, w zaleznosci od ryzu, tkz.
ryz "niedogotowany w srodku" jest czesto dokladnie taki jak go jedza w
Pekinie. Ugotowany przez polskich spec kuchmistrzow zostalby nazwany
przegotowanym (ta sama sprawa co z makaronem "al dente"). Przy tym wazne zeby
nie byl (ryz, makaron) niedogotowany, ale zeby czulo sie "opor" na zebie.
Innymi slowy, swiatowa wiekszosc ryzowych konsumentow chce ryzu, ktory sie
klei i po 20 minutowym gotowaniu bedzie mial lekko twardawe jadro.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|