Data: 2004-08-13 07:35:35
Temat: Filety z okonia
Od: "Paul Urstein" <p...@A...ch>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam, kupujac wczoraj nad jeziorem prosto od rybaka swieze filety z okonia
(filets de perches) dowiedzialem sie ze (ponoc) 80% filetow sprzedawanych
tutaj w sklepach w formie zamrozonej przyjezdza z Polski.
Przejechalem sie wiec po archiwum i po innych listach i nic nie znalazlem!!
Czy to znaczy ze tego rarytasu w Polsce sie nie je?
Dodam ze nad jeziorem Lemanskim, filety z okonia to baaaardzo wykwintne
jedzenie.
Podaje najprostszy i jednoczesnie najbardziej popularny sposob na
przyzadzanie tej rybki.
Oczyszczone filety liczyc 200 gr na osobe
Posadzic gosci do stolu i kazac im czekac.
Czys przygotowania filetow jest +/- 3 minuty i filet nie moze czekac.
na talerzu wymieszac make z papryka - chodzi bardziej o kolor po usmazeniu
niz o smak
lekko posypac kazdy filet (6 filetow na osobe na kazda porcje)
na patelni rozpuscic slone maslo z kilkoma kropelkami soku z cytryny,
pieprzem z cayenne
smazyc filet 2 minuty od strony skory i minute na drugiej stronie.
szybko odlac tluszcz - albo uzywac papieru do odciagania tluszczu
podawac porcje po porcji (tak, wiem ze to nie wygodne, ale inaczej traci sie
50% smaku ryby)
z salata, kartoflami czy nawet z ryzem. BEZ zadnego sosu.
oczywiscie biale wino i aparat do fotografowania rozkoszy w oczach
zajadajacych...
--
Amicalement
Paul Urstein
|