Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!bignews.mediaways.ne
t!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.cwix.com!newsfeed.av
tel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Filmy o jedzeniu/Bylo:jak to ma byc?
References: <DofW4.16178$zA1.400442@news.tpnet.pl> <8gdncn$emd$1@flis.man.torun.pl>
<3...@w...net> <3...@p...onet.pl>
<DYcX4.31528$zA1.754897@news.tpnet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 40
Date: Thu, 25 May 2000 14:04:35 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.35
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 959288359 207.71.218.35 (Thu, 25 May 2000 13:59:19 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 May 2000 13:59:19 PDT
X-Received-Date: Thu, 25 May 2000 13:59:19 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28582
Ukryj nagłówki
Zalewscy wrote:
> Sadyl wrote:
> "Kucharz, złodziej, jego zona i jej kochanek" Petera Greenaway'a
> cały film jest genialny (fabuła, zdjęcia, odjazdowa muzyka itd)
> > polecam gorąco (przy okazji -może ktos go ma na wideo? Chociaż wątpię,
> > bo o ile wiem, film NIGDY nie był w jakimkolwiek polskim programie TV)
> > i bez żadnych, że NTG - film jest _bardzo_ związany z tematyką kuchenną
>
> A pamietacie "Uczte Babette"? Rezysera, skrucha, nie pomne. Calosc dosyc
> ponura, ale watek kulinarny przepyszny! :-)~~
> Chociaz w tym czasie mialam w domu zolwia Kapsla i jedna scene okropnie
> przezylam
> pozdrowienia
> Ula
A pamietacie Wielkie Zarcie? Tam popelniaja samobojstwo poprzez
przejedzenie.
Uczta Babette zrobila na mnie duze wrazenie. Ksiazka, wedlug ktorej ten film
jest zrobiony jest jeszcze lepsza, o ile to mozliwe, ale mialam to
szczescie, ze czytalam najpierw, a dopiero potem ogladalam.
A Mr. Creosote w Monthy Pythons, ktory wybucha po zjedzeniu poobiedniej
mietowki?
Moja Mama robila czasem ciasta i jedzenie tak, zeby wygladalo jak cos
innego, np. muchomory z jajek i pomidorow, czy kawal drewna porosnietego
huba - a to czekoladowa rolada z grzybkami z bezow, itd. Dla mnie pieczenie
i gotowanie jest tak rozstresowujace, ze wyzwalaja sie we mnie artystyczne
checi, i bawie sie w dekorowanie plackow, w wyciskanie kartofli puree przez
tuby z rozeta, w nakrywanie stolu. Jest to dla mnie natychmiastowa
satysfakcja - w godzine czy dwie tworze, planuje, rzezbie, dekoruje, i
rownoczesnie mozna to zjesc i dobrze smakuje! Coz moze byc bardziej
satysfakcjonujacego? no moze sex, szczegolnie w kuchni, poza tym chyba nie
wiele.
Magdalena
|