Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Fondue

Grupy

Szukaj w grupach

 

Fondue

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-26 18:26:53

Temat: Fondue
Od: "marpela" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pomocy,proszę,błagam.Chciałam ostatnio zabłysnąć przed znajomymi i przygotować
fondue, niestety to co mi wyszło to była totalna porażka. Zrobiłam wszystko wg
przepisu, a jednak z ementalera zrobił się gniot, nie byłam w stanie go
rozpuścić. Dlaczego? Pływał sobie w winie mając moje wysilki za nic.Czy ktoś
mógłby mi pomóc? Mam ambicję zrobić tę potrawę.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-26 19:13:02

Temat: Re: Fondue
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

marpela wrote:
> Pomocy,proszę,błagam.Chciałam ostatnio zabłysnąć przed znajomymi i przygotować
> fondue, niestety to co mi wyszło to była totalna porażka. Zrobiłam wszystko wg
> przepisu, a jednak z ementalera zrobił się gniot, nie byłam w stanie go
> rozpuścić. Dlaczego? Pływał sobie w winie mając moje wysilki za nic.Czy ktoś
> mógłby mi pomóc? Mam ambicję zrobić tę potrawę.
>

Nalezy dodac lyzke (plaska) maki ziemniaczanej robeltanej z odrobina
wina - na ogol udaje sie uratowac te kluske serowa ;)

Kot, wielki fan fondue

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-26 19:13:51

Temat: Re: Fondue
Od: "Czeslaw Klott" <c...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

> Pomocy,proszę,błagam.Chciałam ostatnio zabłysnąć przed znajomymi i przygotować
> fondue, niestety to co mi wyszło to była totalna porażka. Zrobiłam wszystko wg
> przepisu, a jednak z ementalera zrobił się gniot, nie byłam w stanie go
> rozpuścić. Dlaczego? Pływał sobie w winie mając moje wysilki za nic.Czy ktoś
> mógłby mi pomóc? Mam ambicję zrobić tę potrawę.
>
Przepis z "Fizjologia smaku albo medytacje ..." Anthelme Brillat-Savarin

Zwaz tyle jaj, ile trzeba dla przewidywane liczby osob.
Nastepnie ukroj kawalek dobrego ementalera i kawalek masla; ser niechaj wazy
jedna trzecia ciezaru jaj, a maslo jedna szosta.
Ubij dobrze jaja w garnku, za czym dodaj do nich pokrojone lub posiekane ser
i maslo.
Postaw garnek na mocnym ogniu i krec lyzka tak dlugo, az mieszanina zgestnieje
i stanie sie pulchna; dodaj odrobine soli lub nie dodawaj jej wcale, w zaleznosci
od swiezosci sera, sporo pieprzu, ktory jest charakterystycznym skladnikiem
tej starozytnej potrawy i podaj na lekko ogrzanym polmisku; kaz przyniesc
najlepsze wino i badz pewien efektu.

Czeslaw


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-26 19:38:35

Temat: Re: Fondue
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 26 Nov 2004 20:13:02 +0100, m...@p...onet.pl (Kot)
wrote:

>marpela wrote:
>> Pomocy,proszę,błagam.Chciałam ostatnio zabłysnąć przed znajomymi i przygotować
>> fondue, niestety to co mi wyszło to była totalna porażka. Zrobiłam wszystko wg
>> przepisu, a jednak z ementalera zrobił się gniot, nie byłam w stanie go
>> rozpuścić. Dlaczego? Pływał sobie w winie mając moje wysilki za nic.Czy ktoś
>> mógłby mi pomóc? Mam ambicję zrobić tę potrawę.
>>
>
>Nalezy dodac lyzke (plaska) maki ziemniaczanej robeltanej z odrobina
>wina - na ogol udaje sie uratowac te kluske serowa ;)
>
>Kot, wielki fan fondue
>
>--
>Kot
>m...@p...onet.pl


a ja tre sery, albo kroje w kostke byle jaka byle mala i mieszam
z maka kartoflana i wtedy wrzucam do saganka

Pierz, tez fan
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-26 20:22:37

Temat: Re: Fondue
Od: "marpela" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>Dziękuję bardzo za porady, nie omieszkam z nich skorzystać.
Planuję zrobić to najpierw w samotności, dopiero później pochwalę się
znajomym.Jeszcze raz dzięki!



On 26 Nov 2004 20:13:02 +0100, m...@p...onet.pl (Kot)
> wrote:
>
> >marpela wrote:
> >> Pomocy,proszę,błagam.Chciałam ostatnio zabłysnąć przed znajomymi i
przygotować
> >> fondue, niestety to co mi wyszło to była totalna porażka. Zrobiłam
wszystko wg
> >> przepisu, a jednak z ementalera zrobił się gniot, nie byłam w stanie go
> >> rozpuścić. Dlaczego? Pływał sobie w winie mając moje wysilki za nic.Czy
ktoś
> >> mógłby mi pomóc? Mam ambicję zrobić tę potrawę.
> >>
> >
> >Nalezy dodac lyzke (plaska) maki ziemniaczanej robeltanej z odrobina
> >wina - na ogol udaje sie uratowac te kluske serowa ;)
> >
> >Kot, wielki fan fondue
> >
> >--
> >Kot
> >m...@p...onet.pl
>
>
> a ja tre sery, albo kroje w kostke byle jaka byle mala i mieszam
> z maka kartoflana i wtedy wrzucam do saganka
>
> Pierz, tez fan
> K.T. - starannie opakowana


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-26 20:25:54

Temat: Re: Fondue
Od: "marpela" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Pomocy,proszę,błagam.Chciałam ostatnio zabłysnąć przed znajomymi i
przygotować
> > fondue, niestety to co mi wyszło to była totalna porażka. Zrobiłam
wszystko wg
> > przepisu, a jednak z ementalera zrobił się gniot, nie byłam w stanie go
> > rozpuścić. Dlaczego? Pływał sobie w winie mając moje wysilki za nic.Czy
ktoś
> > mógłby mi pomóc? Mam ambicję zrobić tę potrawę.
> >
> Przepis z "Fizjologia smaku albo medytacje ..." Anthelme Brillat-Savarin
>
> Zwaz tyle jaj, ile trzeba dla przewidywane liczby osob.
> Nastepnie ukroj kawalek dobrego ementalera i kawalek masla; ser niechaj wazy
> jedna trzecia ciezaru jaj, a maslo jedna szosta.
> Ubij dobrze jaja w garnku, za czym dodaj do nich pokrojone lub posiekane ser
> i maslo.
> Postaw garnek na mocnym ogniu i krec lyzka tak dlugo, az mieszanina
zgestnieje
> i stanie sie pulchna; dodaj odrobine soli lub nie dodawaj jej wcale, w
zaleznosci
> od swiezosci sera, sporo pieprzu, ktory jest charakterystycznym skladnikiem
> tej starozytnej potrawy i podaj na lekko ogrzanym polmisku; kaz przyniesc
> najlepsze wino i badz pewien efektu.
>
> Czeslaw
> Przepis brzmi extra, myślę, że już jutro wieczorem wypróbuję. Dziękuję.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-26 22:25:56

Temat: Re: Fondue
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 26 novembre 2004 ŕ 19:26:53, vous écriviez :

> Pomocy,proszę,błagam.Chciałam ostatnio zabłysnąć przed znajomymi i przygotować
> fondue, niestety to co mi wyszło to była totalna porażka. Zrobiłam wszystko wg
> przepisu, a jednak z ementalera zrobił się gniot, nie byłam w stanie go
> rozpuścić. Dlaczego? Pływał sobie w winie

Ciekawy ten twoj przepis, w fondue wino jest aromatycznym dodatkiem do
sera, nieobowiazkowym zreszta.
Jakich uzylas proporci wino / ser ?


> mając moje wysilki za nic.Czy ktoś
> mógłby mi pomóc? Mam ambicję zrobić tę potrawę.


Tej potrawy sie nie "robi". Sama sie przygotowuje...
Fondue to w zasadzie stopiony ser wlasciwie. I akurat nie ementaler,
ale to inna para kaloszy ;)


Ewcia


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-26 22:41:28

Temat: Re: Fondue
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>Tej potrawy sie nie "robi". Sama sie przygotowuje...
>Fondue to w zasadzie stopiony ser wlasciwie. I akurat nie ementaler,
>ale to inna para kaloszy ;)
>
>
>Ewcia
>
zupelnie nie? nawet troszke? :P znaczy pewnie w jakim
fondue....ja lubie slodkie sery, emmenthalera daje ale tylko
troszke, potem o wiele wiecej gruyera a najwiecej - o zgrozo-
cheddaru! :)))

Pierz - heretyk
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-26 22:57:01

Temat: Re: Fondue
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 26 novembre 2004 ? 23:41:28, vous écriviez :

>>Tej potrawy sie nie "robi". Sama sie przygotowuje...
>>Fondue to w zasadzie stopiony ser wlasciwie. I akurat nie ementaler,
>>ale to inna para kaloszy ;)

> zupelnie nie? nawet troszke? :P znaczy pewnie w jakim
> fondue....ja lubie slodkie sery, emmenthalera daje ale tylko
> troszke, potem o wiele wiecej gruyera a najwiecej - o zgrozo-
> cheddaru! :)))

Normalnie 1/3 emmenthal, 1/3 szwajcarskiego gruy?re, 1/3 czegos
jeszcze tam...

... w kazdym razie na kilo sera, kieliszek wina.

Dlatego zastanawiam sie jak kolezance ser mogl sie stopic w winie :)))


ps. i jak Kot to tego dosypuje maki ziemniaczanej.......



Ewcia,
zyczliwa:p


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-27 08:57:56

Temat: Re: Fondue
Od: "marpela" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A propos przepisu,który mam z kilku źródeł (książki kucharskie):rozgrzać
wino-400ml,wsypywać stopniowo grubo starty ser,stale mieszając,aż się stopi.
Jednym z podanych gatunków,który można użyć był ementaler,a że z innych
podanych gatunków nic nie było więc ...
To co wyszło aż żal opisywać.
Dziękuję Wszystkim za cenne dla mnie porady.
> Le vendredi 26 novembre 2004 ŕ 23:41:28, vous écriviez :
>
> >>Tej potrawy sie nie "robi". Sama sie przygotowuje...
> >>Fondue to w zasadzie stopiony ser wlasciwie. I akurat nie ementaler,
> >>ale to inna para kaloszy ;)
>
> > zupelnie nie? nawet troszke? :P znaczy pewnie w jakim
> > fondue....ja lubie slodkie sery, emmenthalera daje ale tylko
> > troszke, potem o wiele wiecej gruyera a najwiecej - o zgrozo-
> > cheddaru! :)))
>
> Normalnie 1/3 emmenthal, 1/3 szwajcarskiego gruyčre, 1/3 czegos
> jeszcze tam...
>
> ... w kazdym razie na kilo sera, kieliszek wina.
>
> Dlatego zastanawiam sie jak kolezance ser mogl sie stopic w winie :)))
>
>
> ps. i jak Kot to tego dosypuje maki ziemniaczanej.......
>
>
>
> Ewcia,
> zyczliwa:p
>
>
> --
> Niesz            
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Masa do biszkoptu się zwarzyla - POMOCY!
szynka-zalewa (jak przygotować ? )
Tonio 14
kaczka, moze byc po pekinsku
poszukuję: proste ciasto drożdżowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »