Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh
.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "marpela" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fondue
Date: 26 Nov 2004 21:25:54 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 33
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1101500754 30617 213.180.130.18 (26 Nov 2004 20:25:54
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Nov 2004 20:25:54 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 83.27.98.29, 192.168.243.49
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:223022
Ukryj nagłówki
> > Pomocy,proszę,błagam.Chciałam ostatnio zabłysnąć przed znajomymi i
przygotować
> > fondue, niestety to co mi wyszło to była totalna porażka. Zrobiłam
wszystko wg
> > przepisu, a jednak z ementalera zrobił się gniot, nie byłam w stanie go
> > rozpuścić. Dlaczego? Pływał sobie w winie mając moje wysilki za nic.Czy
ktoś
> > mógłby mi pomóc? Mam ambicję zrobić tę potrawę.
> >
> Przepis z "Fizjologia smaku albo medytacje ..." Anthelme Brillat-Savarin
>
> Zwaz tyle jaj, ile trzeba dla przewidywane liczby osob.
> Nastepnie ukroj kawalek dobrego ementalera i kawalek masla; ser niechaj wazy
> jedna trzecia ciezaru jaj, a maslo jedna szosta.
> Ubij dobrze jaja w garnku, za czym dodaj do nich pokrojone lub posiekane ser
> i maslo.
> Postaw garnek na mocnym ogniu i krec lyzka tak dlugo, az mieszanina
zgestnieje
> i stanie sie pulchna; dodaj odrobine soli lub nie dodawaj jej wcale, w
zaleznosci
> od swiezosci sera, sporo pieprzu, ktory jest charakterystycznym skladnikiem
> tej starozytnej potrawy i podaj na lekko ogrzanym polmisku; kaz przyniesc
> najlepsze wino i badz pewien efektu.
>
> Czeslaw
> Przepis brzmi extra, myślę, że już jutro wieczorem wypróbuję. Dziękuję.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|