Data: 2004-11-26 20:25:54
Temat: Re: Fondue
Od: "marpela" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Pomocy,proszę,błagam.Chciałam ostatnio zabłysnąć przed znajomymi i
przygotować
> > fondue, niestety to co mi wyszło to była totalna porażka. Zrobiłam
wszystko wg
> > przepisu, a jednak z ementalera zrobił się gniot, nie byłam w stanie go
> > rozpuścić. Dlaczego? Pływał sobie w winie mając moje wysilki za nic.Czy
ktoś
> > mógłby mi pomóc? Mam ambicję zrobić tę potrawę.
> >
> Przepis z "Fizjologia smaku albo medytacje ..." Anthelme Brillat-Savarin
>
> Zwaz tyle jaj, ile trzeba dla przewidywane liczby osob.
> Nastepnie ukroj kawalek dobrego ementalera i kawalek masla; ser niechaj wazy
> jedna trzecia ciezaru jaj, a maslo jedna szosta.
> Ubij dobrze jaja w garnku, za czym dodaj do nich pokrojone lub posiekane ser
> i maslo.
> Postaw garnek na mocnym ogniu i krec lyzka tak dlugo, az mieszanina
zgestnieje
> i stanie sie pulchna; dodaj odrobine soli lub nie dodawaj jej wcale, w
zaleznosci
> od swiezosci sera, sporo pieprzu, ktory jest charakterystycznym skladnikiem
> tej starozytnej potrawy i podaj na lekko ogrzanym polmisku; kaz przyniesc
> najlepsze wino i badz pewien efektu.
>
> Czeslaw
> Przepis brzmi extra, myślę, że już jutro wieczorem wypróbuję. Dziękuję.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|