Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: "Czeslaw Klott" <c...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fondue
Date: 26 Nov 2004 20:13:51 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 24
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1101496431 13172 213.180.130.18 (26 Nov 2004 19:13:51
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Nov 2004 19:13:51 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 81.219.100.101, 192.168.243.42
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:223009
Ukryj nagłówki
> Pomocy,proszę,błagam.Chciałam ostatnio zabłysnąć przed znajomymi i przygotować
> fondue, niestety to co mi wyszło to była totalna porażka. Zrobiłam wszystko wg
> przepisu, a jednak z ementalera zrobił się gniot, nie byłam w stanie go
> rozpuścić. Dlaczego? Pływał sobie w winie mając moje wysilki za nic.Czy ktoś
> mógłby mi pomóc? Mam ambicję zrobić tę potrawę.
>
Przepis z "Fizjologia smaku albo medytacje ..." Anthelme Brillat-Savarin
Zwaz tyle jaj, ile trzeba dla przewidywane liczby osob.
Nastepnie ukroj kawalek dobrego ementalera i kawalek masla; ser niechaj wazy
jedna trzecia ciezaru jaj, a maslo jedna szosta.
Ubij dobrze jaja w garnku, za czym dodaj do nich pokrojone lub posiekane ser
i maslo.
Postaw garnek na mocnym ogniu i krec lyzka tak dlugo, az mieszanina zgestnieje
i stanie sie pulchna; dodaj odrobine soli lub nie dodawaj jej wcale, w zaleznosci
od swiezosci sera, sporo pieprzu, ktory jest charakterystycznym skladnikiem
tej starozytnej potrawy i podaj na lekko ogrzanym polmisku; kaz przyniesc
najlepsze wino i badz pewien efektu.
Czeslaw
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|