Data: 2004-11-26 19:13:51
Temat: Re: Fondue
Od: "Czeslaw Klott" <c...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Pomocy,proszę,błagam.Chciałam ostatnio zabłysnąć przed znajomymi i przygotować
> fondue, niestety to co mi wyszło to była totalna porażka. Zrobiłam wszystko wg
> przepisu, a jednak z ementalera zrobił się gniot, nie byłam w stanie go
> rozpuścić. Dlaczego? Pływał sobie w winie mając moje wysilki za nic.Czy ktoś
> mógłby mi pomóc? Mam ambicję zrobić tę potrawę.
>
Przepis z "Fizjologia smaku albo medytacje ..." Anthelme Brillat-Savarin
Zwaz tyle jaj, ile trzeba dla przewidywane liczby osob.
Nastepnie ukroj kawalek dobrego ementalera i kawalek masla; ser niechaj wazy
jedna trzecia ciezaru jaj, a maslo jedna szosta.
Ubij dobrze jaja w garnku, za czym dodaj do nich pokrojone lub posiekane ser
i maslo.
Postaw garnek na mocnym ogniu i krec lyzka tak dlugo, az mieszanina zgestnieje
i stanie sie pulchna; dodaj odrobine soli lub nie dodawaj jej wcale, w zaleznosci
od swiezosci sera, sporo pieprzu, ktory jest charakterystycznym skladnikiem
tej starozytnej potrawy i podaj na lekko ogrzanym polmisku; kaz przyniesc
najlepsze wino i badz pewien efektu.
Czeslaw
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|