Data: 2006-09-03 09:58:36
Temat: GRUSZKI MARYNOWANE...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gruszki sortuje się pod względem wielkości i gatunku. Muszą to być owoce o
dobrek konsystencji i nieprzejrzałe. Trzeba wymyć, pokroić na ćwiartki lub
ósemki wzdłuż osi owocu i jeżeli skóry mają twarde - obrać bardzo ostrym
nożem, aby nie uszkodzić ksztaltu, usunąć nasiona. Po obraniu każdego
kawałka włożyć go do zimnej wody. Blanszuje się je w zakwaszonej kwasem
cytrynowym lub z dodatkiem kamienia winnego (1-2g na 1 litr) wodzie o temp.
85°C przez 3-4 min lub we wrzątku przez 1-2 min. Czas zalezy od wielkości
kawałków i od ich dojrzałości. Natychmiast schłodzić w zimnej wodzie.
Do 1 litrowego słoika wkładamy 0, 5g kory cynamonu, 4 ziarna goździków,
4 ziela angielskiego, opcja - kawałek imbiru do smaku), układamy kawałki
gruszek i zalewamy gorąca marynatą.
Przykład proporcji na 5 słoików 1-litrowych:
woda - około 1,5 litra
cukier - 50-60 dag
ocet 10% - 6-7,5 dag
Pasteryzacja:
Do kotła wlewamy ciepłą wodę 50°C wkładamy słoiki i pasteryzujemy w 100°C
przez:
0,5 litra - 10 min
1 litr - 15 min
3 litry - 25 min
|