Data: 2002-10-16 17:04:44
Temat: Golonka po pomorsku/szybkowar
Od: "Busia" <b...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Składniki :
1 spora golonka
10 dkg cebuli
1 por
1 łyżka koncentratu pomidorowego
kminek, sól, pieprz i papryka mielona do smaku
Golonkę zalać w szybkowarze wrzątkiem, posolić wodę, żeby była odpowiednio
słona, zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu ppcw. Po tym czasie
szybkowar otworzyć, wyjąć golonkę, wyporcjować. Wywar z szybkowaru usunąć
( można zużyć np. na zupę ), włożyć pokrojoną golonkę bez kości, oczyszczone
i pokrojone cebule i por, koncentrat pomidorowy, 0,5 szklanki wywaru.
Posypać kminkiem, pieprzem i papryką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać ponownie,
tym razem 10 minut od momentu ppcw. Podawać z kartoflami.
Busia
|