Data: 2007-01-31 14:42:12
Temat: Groszek ptysiowy
Od: m...@g...pl (Monika Zarczuk)
Pokaż wszystkie nagłówki
Hej.
Mam tu taki przepis
groszek ptysiowy
2 dkg tłuszczu (masło, margaryna)
4 dkg mąki
jajo
sól do smaku
tłuszcz do wysmarowania formy
zagotować wodę jedna trzecia szklanki) z solą, dodać masło, rozmieszać,
zdjąć z
ognia. do wody z masłem wsypać mąkę, rozmieszać, .zagotować mieszaiąc. jajo
umyć, wbić do lekko przestudzonej masy, którą dokładnie wymieszać, aby wbić
jak
najwięcej powietrza wyciskać z ciasta małe kulki (wielkości grochu) na
wysmarowaną blachę i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. podawać osobno do
zup
czystych i owocowych.
Czy ktoś to kiedyś robił?
Ja jakoś nie sądzę, żeby mi się udało wymieszać tę mąkę... No i czym
wyciskać te kulki/
Czy to jest trudne?
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|