« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-12 21:13:32
Temat: Grzybek zwyczajnyGRZYBEK ZWYCZAJNY
Składniki dla 4 osób
13 dag mąki
1 ? szklanki mleka
6 jajek
4 dag masła
szczypta soli
1) Dwa całe jajka i 4 żółtka dobrze zmiksować dodać sól mąkę po czym wyrobić
ciasto. Następnie dodawać po trochu mleka ciągle mieszając.
Na końcu dodać pianę z 4 białek i ostrożnie wymieszać.
2) Na patelni rozpuścić 2 dag masła lekko zrumienić wlać połowę ciasta
i smażyć na średnim ogniu. Kiedy zetnie się od spodu dolać resztę ciasta
odchylać brzegi grzybka nożem aby ciasto z wierzchu wolno spływało
pod spód.
3) Jeśli spód grzybka jest już zrumieniony zsunąć go na talerz przykryć
patelnią szybko odwrócić i na reszcie masła usmażyć drugą stronę grzybka.
Podawać z sokiem owocowym dżemem powidłami musem jabłkowym lub cukrem
pudrem.
RADA smażąc grzybek można od razu wlać całe ciasto zmniejszając ogień oraz
potrząsając patelnią aby grzybek się nie przypalił.
Informacja o produkcie
kalorie Zawartość tłuszczu
1432 razem - dla 4 osób358 kcal - 1 porcja Średnia
Źródło wapnia.
Czas 40 min.
Smacznego
Aguś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-12 21:43:03
Temat: Re: Grzybek zwyczajny1 1/2 szklanki mleka zamiast 1 ?
Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b2edis$5fl$1@news.onet.pl...
> GRZYBEK ZWYCZAJNY
> Składniki dla 4 osób
> 13 dag mąki
> 1 ? szklanki mleka
> 6 jajek
> 4 dag masła
> szczypta soli
> 1) Dwa całe jajka i 4 żółtka dobrze zmiksować dodać sól mąkę po czym
wyrobić
> ciasto. Następnie dodawać po trochu mleka ciągle mieszając.
> Na końcu dodać pianę z 4 białek i ostrożnie wymieszać.
> 2) Na patelni rozpuścić 2 dag masła lekko zrumienić wlać połowę ciasta
> i smażyć na średnim ogniu. Kiedy zetnie się od spodu dolać resztę ciasta
> odchylać brzegi grzybka nożem aby ciasto z wierzchu wolno spływało
> pod spód.
> 3) Jeśli spód grzybka jest już zrumieniony zsunąć go na talerz przykryć
> patelnią szybko odwrócić i na reszcie masła usmażyć drugą stronę grzybka.
> Podawać z sokiem owocowym dżemem powidłami musem jabłkowym lub cukrem
> pudrem.
> RADA smażąc grzybek można od razu wlać całe ciasto zmniejszając ogień oraz
> potrząsając patelnią aby grzybek się nie przypalił.
> Informacja o produkcie
> kalorie Zawartość tłuszczu
> 1432 razem - dla 4 osób358 kcal - 1 porcja Średnia
> Źródło wapnia.
> Czas 40 min.
>
> Smacznego
>
> Aguś
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |