| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-31 18:30:28
Temat: RE: Gulasz>Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
> --
> --
> Megi
>
>
Cześć ! Wbrew temu co niektórzy mówią ja zawsze obtaczam w mące i w
przyprawie ,np.: do gulaszu i smażę na gorącym oleju. Wcześniej rozgrzewam
piekarnik z termo obiegiem do 200 C i gotuję wodę. Po usmażeniu mięska
wkładam do naczynia żaroodpornego albo garnka, który nie ma plastikowych
wykończeń i zalewam wrzątkiem aż po czubek, dosypuję do tego resztę mąki
która została po obtaczaniu trochę ją rozbełtam i przyprawę j/w. To
przykrywam i w zależności od rodzaju mięska np.: wołowina to na jakieś 1,5
godziny inne trochę krócej. Jak wyjmuję to mięsko w ustach się rozpływa i
sosik gotowy jest najwyżej trochę do smaku dosolę i podaję z ryżem albo
makaronem jakiś zielony brokuł na ciepło i wcinamy. Zawsze mi w ten sposób
wychodzi.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-31 19:15:12
Temat: Re: Gulasz> Cześć ! Wbrew temu co niektórzy mówią ja zawsze obtaczam w mące i w
> przyprawie ,np.: do gulaszu i smażę na gorącym oleju. [...]
Gulasz to ...
ach, poczytajcie sobie w archiwum.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Then break some."
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 20:42:30
Temat: Re: Gulasz
>> rozmiekczona
>> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
>
> Mąka jeśli już to do zagęszczenia na koniec, jeśli sama cebula nie
>wystarczy.
niekoniecznei...ale to zalezy ILE tej maki bylo...jak toczylas,
toczylas i toczylas to mieso w mace to bedze maczyste...poza tym,
jak dusisz pol godziny to maka nie ma czasu sie odczepic od meisa
i zadzialac...obtaczac najlepiej w woreczku foliowym...mieso samo
zadecyduje (p[oprzez potrzasanie) ILE maki chce miec...reszte jej
mozna zuzyc do koncowego zageszczenia...ja robie gulasz
dlugo...az mieso jest zupelnie miekkie...bardzo
miekkie...niezwyklemiekkie...znaczy jest zmasakrowane, ale
taaaakie smaczne!!
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-01 08:20:49
Temat: Re: Gulasz
. U mnie gulasz robi
> sie min 2 godziny.na malutkim ogniu byle by tylko tak pykalo sobie...
Jesli
> trzeba dolewam wody w miedzyczasie
> Kropelka
polecam zaopatrzyc sie w szybkowar (garnek cisnieniowy), czas duszenia do
zupelnej miekkosci- circa 40 minut i nic w tzw. miedzyczasie nie dolewasz i
nie pilnujesz. A cebulka w polplasterkach surowa, wrzucona na starcie razem
z obsmazonym partiami miesem i wegeta rozplywa sie na koniec w sosie .
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-01 09:21:24
Temat: Re: Gulasz
Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
>
> Mam pytanie wczorja robilam gulasz, jestem poczatkujaca kucharka wiec
> wszystkie rady sa dla mnei cenne wg przepisu mialam mieso otoczyc w mace i
> podsmazyc na rozgrzanej patelni a potem do rondla i dusisc \
> Tak zrobilam ale mieso mimo przysmazenia go bylo niesmaczne maka jakas
taka
> rozmiekczona
> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
> --
> --
> Megi
>
> Zrobisz na pewno dobry gulasz, jeśli najpierw podsmażysz cebulę, a nastę
pnie dodasz mięso na gulasz i je dobrze podsmażysz. Po kilku minutach
dolejesz wody i wsypiesz słodką paprykę. Dusisz 1,5 lub 2 godziny- w
zależności od mięsa. Nie ma prawa się nie udać!!!
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-01 18:51:42
Temat: Re: Gulasz
Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
>
> Mam pytanie wczorja robilam gulasz, jestem poczatkujaca kucharka wiec
> wszystkie rady sa dla mnei cenne wg przepisu mialam mieso otoczyc w mace i
> podsmazyc na rozgrzanej patelni a potem do rondla i dusisc \
> Tak zrobilam ale mieso mimo przysmazenia go bylo niesmaczne maka jakas
taka
> rozmiekczona
> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
> --
> --
> Megi
na koniec zamiast maki daje razowy chleb, ktory fantastycznie zageszcza
gulasz i nadaje niepowtarzalnegomsmaku
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-01 20:28:13
Temat: Re: Gulasz
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:aptdn3$n4u$1@news2.tpi.pl...
> polecam zaopatrzyc sie w szybkowar (garnek cisnieniowy), czas duszenia do
> zupelnej miekkosci- circa 40 minut i nic w tzw. miedzyczasie nie dolewasz
i
> nie pilnujesz. A cebulka w polplasterkach surowa, wrzucona na starcie
razem
> z obsmazonym partiami miesem i wegeta rozplywa sie na koniec w sosie .
mam taki zamiar. Tylko kase musze uzbierac.... moze za jakis czas
Kropelka
>
> Jola L-L
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-01 20:35:30
Temat: Re: GulaszOn Fri, 1 Nov 2002 19:51:42 +0100, "MechaGodzilla"
<m...@n...pl.NOSPAM> wrote:
>
>
>
>na koniec zamiast maki daje razowy chleb, ktory fantastycznie zageszcza
>gulasz i nadaje niepowtarzalnegomsmaku
>
>Mechcia
>
Do gara ? Zanim podasz?
;-)
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-02 22:15:04
Temat: Re: Gulasz
Uzytkownik "Art(Gruby)" <j...@p...net> napisal w wiadomosci
news:35p5su4hiobc89jhkc5r37g5nj31jqr29l@4ax.com...
> >na koniec zamiast maki daje razowy chleb, ktory fantastycznie zageszcza
> >gulasz i nadaje niepowtarzalnegomsmaku
> >
> >Mechcia
> >
>
> Do gara ? Zanim podasz?
> ;-)
> Art(Gruby).
jak juz mieso miekkie to wrzucam, ma sie pogotowac tyle zeby chleb sie
rozpadl, ok 20 do 30 minut.
wierz mi, efekt wyborny!
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 18:48:18
Temat: Re: Gulasz> > Do gara ? Zanim podasz?
> > ;-)
> > Art(Gruby).
> jak juz mieso miekkie to wrzucam, ma sie pogotowac tyle zeby chleb sie
> rozpadl, ok 20 do 30 minut.
> wierz mi, efekt wyborny!
Art łapie cię za słówka: "na koniec".
Nie czujesz presji?
Są tacy, co gulasz jedzą z chlebem.
;-)))
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Then break some."
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |