« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-31 10:33:23
Temat: Gulasz
Mam pytanie wczorja robilam gulasz, jestem poczatkujaca kucharka wiec
wszystkie rady sa dla mnei cenne wg przepisu mialam mieso otoczyc w mace i
podsmazyc na rozgrzanej patelni a potem do rondla i dusisc \
Tak zrobilam ale mieso mimo przysmazenia go bylo niesmaczne maka jakas taka
rozmiekczona
Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
--
--
Megi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-31 10:43:39
Temat: Re: Gulasz
Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
>
> Mam pytanie wczorja robilam gulasz, jestem poczatkujaca kucharka wiec
> wszystkie rady sa dla mnei cenne wg przepisu mialam mieso otoczyc w mace i
> podsmazyc na rozgrzanej patelni a potem do rondla i dusisc \
> Tak zrobilam ale mieso mimo przysmazenia go bylo niesmaczne maka jakas
taka
> rozmiekczona
> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
Mąka jeśli już to do zagęszczenia na koniec, jeśli sama cebula nie
wystarczy.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 10:56:17
Temat: Re: GulaszJoanna Duszczyńska wrote:
> Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
> news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
> >
> > Mam pytanie wczorja robilam gulasz, jestem
poczatkujaca kucharka wiec
> > wszystkie rady sa dla mnei cenne wg przepisu mialam
mieso otoczyc w mace i
> > podsmazyc na rozgrzanej patelni a potem do rondla i
dusisc
> > Tak zrobilam ale mieso mimo przysmazenia go bylo
niesmaczne maka jakas
> taka
> > rozmiekczona
> > Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
> Mąka jeśli już to do zagęszczenia na koniec, jeśli sama
cebula nie
> wystarczy.
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
Albo za mały ogien. Obtoczone mieso trzeba dobrze
zrumienic. Do tego sporo przypraw potem do duszenia.
Pyszny jest gulasz wolowy ze spora iloscia gozdzikow.
Do tego ryz... i surowka np. z bialej, startej na
duzych oczkach kapusty, takoz selera, marchewki,
jablka kwasnego i wymieszana z majonezem...
Zycze powodzenia w eksperymentowaniu
Mika
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 11:05:26
Temat: Re: Gulasz
Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
>
> Mam pytanie wczorja robilam gulasz, jestem poczatkujaca kucharka wiec
> wszystkie rady sa dla mnei cenne wg przepisu mialam mieso otoczyc w mace i
> podsmazyc na rozgrzanej patelni a potem do rondla i dusisc \
> Tak zrobilam ale mieso mimo przysmazenia go bylo niesmaczne maka jakas
taka
> rozmiekczona
> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
Ja gulasz robie tak:
mieso w kostke kroje (wielkosc wg zyczenia) i rzucam na rozgrzany tluszcz
(bez obtaczania w mace). Tak smaze az sie calkowicie zetnie i jesli to jest
mieso wolowe to wystarczy (sos bedzie mial ladny,ciemny kolor) , a jesli
inne jasniejsze to smaze, az sie podrumieni. Nastepnie podlewam woda, dodaje
ziele angielskie, pieprz nie mielony i liscie laurowe (pare 2-3), i dusze
calosc, az bedzie odpowiednio miekka. Nie sole!!!! Gdy twardosc jest juz
wlasciwa - zageszczam sos maka, sole, pieprze mielonym pieprzem i podprawiam
lekko smietana.
Podaje z makaronem najczesciej.
Smacznego.
Pozdrawiam.
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 11:05:48
Temat: Re: GulaszCzesc!
Mam nadzieje,ze porazka Cie nie zniecheci ;-)
Czesto w przepisach pisza o tym obtaczaniu w make, zdecydowanie lepiej jest
tylko opruszyc maka z wierzchu. Sadze, ze powodem rozmiekczenia maki (a za
pewne i zrobienie sie zniej szarej papki) byla za niska temperatura
tluszczu. Jezeli chcesz obsmazac mieso do gulaszu musisz nagrzac patelnie do
czerwonosci z odpowiednio duza iloscia tluszczu tak, aby po wrzuceniu mieso
strzelalo a nie bron boze puscilo sos. Dlatego nalezy wrzucac mieso takimi
porcjami zeby nie wystudzalo Ci patelni. Drobiagi ale o decydujacym
znaczeniu dla wygladu gulaszu...
Dodawanie maki do miesa zastepuje pozniejsze robienie zasmazki do sosu.
Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
>
> Mam pytanie wczorja robilam gulasz, jestem poczatkujaca kucharka wiec
> wszystkie rady sa dla mnei cenne wg przepisu mialam mieso otoczyc w mace i
> podsmazyc na rozgrzanej patelni a potem do rondla i dusisc \
> Tak zrobilam ale mieso mimo przysmazenia go bylo niesmaczne maka jakas
taka
> rozmiekczona
> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
> --
> --
> Megi
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 11:19:56
Temat: Re: Gulasz> wg przepisu mialam mieso otoczyc w mace i
> podsmazyc na rozgrzanej patelni a potem do rondla i dusisc \
-------------
W zyciu tak nie robilam... Czasami je obsmazalam, owszem, ale w mace nigdy.
A w ogole produkuje potrawe tak: mieso kroje w kostke, taka po 2 cm. Siekam
drobno cebule, szkle na oleju/smalcu od razu we wlasciwym rondlu, dodaje do
tego czosneczek, jak trzeba, potem mieso i ewentualnie warzywa, jakie akurat
mam zamiar zuzyc (np. papryke), dusze, ile trzeba - nawet i godzine i
poltorej i lepiej, zalezy od mieska,dolewajac wody albo wina. na pol godziny
przed koncem dodaje przyprawy (oprocz wypadku, kiedy gulasz jest z papryka
slodka, taka sie daje na poczatku. Na poczatku tez dodaje przecieru
pomidorowego, jesli cwicze ten wariant.
A, czasami, kiedy sie spiesze, to miesko przed obrobka piore tluczkiem.
Nieladnie tak, ale szybciej sie wtedy dusi...
Z makaronikiem jest pycha...:)))))
Gosia
_____________________
Mezczyzni kochaja jesc. Niekiedy kochaja takze kobiete. Nigdy jednakze nie
kochaja jej bardziej niz jesc
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 11:34:15
Temat: Re: GulaszDziekuje za wasze podopowiedzi ju zniegdy nie bede obtaczac do gulaszu:))))
A dzis i tak musze to zjesc :))))))))))))
Megi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 11:44:09
Temat: Re: Gulasz>.musisz nagrzac patelnie do
> czerwonosci z odpowiednio duza iloscia tluszczu
tak, aby po wrzuceniu mieso
> strzelalo a nie bron boze puscilo sos. Dlatego
nalezy wrzucac mieso takimi
> porcjami zeby nie wystudzalo Ci patelni.
Drobiagi ale o decydujacym
> znaczeniu dla wygladu gulaszu...
=============
Tez sie podpisuje pod tymi radami.
Mieso ktore pusci sok jest twarde i "zdrewniale" i
bez smaku.
Prawidlowo podsmazone jest miekkie i soczyste.
Na tej patelni rozgrzanej "do czerwonosci" raczej
nie eksperymentuj z olejem. Tylko smalec! I trzeba
uwazac aby mieso lekko zrumienic, a nie spalic, bo
bedzie do kitu.
Z patelni - od razu do duszenia (ja to robie na
dwoch patelniach "goracej" i "zimnej") bo jesli
miesu pozwolisz stygnac na talerzu - zaczyna
puszczac sok.
Na "zimnej" patelni, zanim podleje woda, czesto
dorzucam cebule, czosnki i inne przyprawy, aby sie
chwile przesmazyly z miesem.
milosnik gulaszy
waldek
============
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 12:10:05
Temat: Re: Gulaszwaldek wrote:
> >.musisz nagrzac patelnie do
> > czerwonosci z odpowiednio duza iloscia tluszczu
> tak, aby po wrzuceniu mieso
> > strzelalo a nie bron boze puscilo sos. Dlatego
> nalezy wrzucac mieso takimi
> > porcjami zeby nie wystudzalo Ci patelni.
> Drobiagi ale o decydujacym
> > znaczeniu dla wygladu gulaszu...
> =============
> Tez sie podpisuje pod tymi radami.
> Mieso ktore pusci sok jest twarde i "zdrewniale" i
> bez smaku.
> Prawidlowo podsmazone jest miekkie i soczyste.
> Na tej patelni rozgrzanej "do czerwonosci" raczej
> nie eksperymentuj z olejem. Tylko smalec! I trzeba
> uwazac aby mieso lekko zrumienic, a nie spalic, bo
> bedzie do kitu.
> Z patelni - od razu do duszenia (ja to robie na
> dwoch patelniach "goracej" i "zimnej") bo jesli
> miesu pozwolisz stygnac na talerzu - zaczyna
> puszczac sok.
> Na "zimnej" patelni, zanim podleje woda, czesto
> dorzucam cebule, czosnki i inne przyprawy, aby sie
> chwile przesmazyly z miesem.
> milosnik gulaszy
> waldek
> ============
Waldek, ile lat Ty juz gotujesz? Twoje umiejętności
nabyte droga doświadczeń są wręcz porażające !!!
Jestem pod wrażeniem ;)
MiKa
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 13:52:07
Temat: Re: Gulasz
Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
to ja tez podam swoj przepis
Miesko w kosteczke wg upodobania. Na rozgrzany olej malymi porcjami (juz
ktos to pisal) zeby nie wystudzic patelni i zeby nie puszczalo sokow.
Jak mi sie taka porcja podpiecze to do garnka ja a na patelnie nastepna. Jak
cale miesko w garnku jest zalewam woda dodaje rosolek ziele angielskie lisc
laurowy odrobine pieprzu i galki muszkatalowej, troche suszonych warzyw
(marchewka pietruszka seler itp-taka mieszanka), jesli mam sile (nienawidze
obierac i kroic) to dodaje cebulke i dusze dusze dusze. U mnie gulasz robi
sie min 2 godziny.na malutkim ogniu byle by tylko tak pykalo sobie... Jesli
trzeba dolewam wody w miedzyczasie.Na koniec zageszczam maka bo lubie dosc
gesty gulasz. To jest podstawowa wersja. A w wiekszosci przypadkow w
miedzyczasie dodaje drobno pocieta papryke (ja wrzucam do tego czegos od
koktaili i robi mi z tego papke , wtedy zostawiam kilka "wiekszych"
plasterkow zeby bylo witac tez ta papryczke) , i pomidory (swieze lub z
puszki). Wtedy doprawiam jeszcze papryka w proszku. Ogolnie do smaku
doprawiam na sam koniec.
U mnie miesko musi byc tak mieciutkie zeby pod jezykiem sie delikatnie
rozchodzilo. Za to zawsze jest soczyste i wogole super
Kropelka
ps. Ostatnio moj TZ mial dopilnowac gulaszu i po 2 godzinach przypomnial
sobie ze cos jest na gazie i wyszedl baaaaaaardzo gesty gulasz bez zadnej
maki hehehe
> --
> --
> Megi
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |